Nema interesovanja za gradnju elektrana na Morači

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da za gradnju sistema hidroelektrana na Morači, nema interesovanja stranih investitora.

– Predstavnici Ministarstva ekonomije su obavili razgovore sa više potencijalnih investitora iz Italije, Turske, Azerbejdžana i Kine u vezi dostavljanja njihove ponude za izgradnju HE na Morači. U tu svrhu, svima njima dostavljena je odgovarajuća dokumentacija za HE na Morači, ali ni od jednog od njih nakon toga nije dobijena ponuda, pa čak ni bilo kakav zahtjev za razjašnjenje dostavljene dokumentacije, navodi se u Izvještaju o radu Ministarstva ekonomije za 2013.godinu, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

U dokumentu se podsjeća da je, prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji EPCG, sistem hidroelektrana na Morači obuhvata četiri elektrane: HE Andrijevo, HE Raslovići, HE Milunovići i HE Zlatica, ukupne instalisane snage 238 MW i procijenjene prosječne godišnje proizvodnje 694 GWh.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na osnovu usvojenih strateških dokumenata: Vodoprivredne osnove Crne Gore (2001. godina), Strategije razvoja energetike Crne Gore do 2025. godine (2007. godina), Akcionog plana 2008-2012. godina za realizaciju Strategije razvoja energetike (2008. godina), Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine (2008. godina), kao i brojnih analiza, studija i dokumentacije koju su u prošlosti radili EPCG, kao nacionalna elektroprivredna kompanija, i Ministarstvo ekonomije, pristupilo se razvoju Projekta izgradnje hidroelektrana na Morači kroz međunarodni dvostepeni tenderski postupak dodjele koncesije.

Ministarstvo ekonomije je 26.02.2010. godine objavilo Javni oglas za pretkvalifikaciju za davanje koncesije za hidroelektrane na Morači. S obzirom da u roku za dostavljanje ponuda (30.09.2011. godine) nijedan kvalifikovani ponuđač nije dostavio ponudu, Vlada Crne Gore je 10.11.2011. godine proglasila tenderski postupak neuspjelim. Nakon toga, kroz saradnju Ministarstva ekonomije i EPCG realizovane su određene aktivnosti, ali nije ostvaren značajniji napredak na ovom projektu, zaključuje se u dokumentu dostavljenom Portalu Analitika. Problem je nastao  jer niko od potencijalnih investitora nije poslao ponudu za gradnju elektrane sa nižom kotom najveće HE na Morači – „niskog“ Andrijeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *