Koji su to glavni razlozi propadanja malih preduzeća?

Dodajte komentar

Mnogi od nas bi željeli da imaju sopstvenu firmu, jer misle da bi tako mogli da imaju više slobodnog vremena i novca. Međutim, nije sve tako jednostavno. Statistički gledano, bolje vam je da se na to ne usuđujete, jer velika većina malih preduzeća propadne nakon nekoliko godina rada. I ne samo da se firme zatvore, već vlasnici, na kraju, završe u velikim dugovima.

Koji su to glavni razlozi propadanja malih preduzeća?

1) Nedostatak znanja i iskustva

Kod nas često možete vidjeti preporuke mladima i nezaposlenim da otvore svoje firme. Međutim, to je totalno pogrešan pristup. Sva istraživanja koja su vršena pokazuju da najbolje prolaze mala preduzeća čiji vlasnici već imaju decenije iskustva iza sebe. Iskustvo nam pomaže da osjetimo puls tržišta i ponudimo šta je kupcima zaista potrebno, kao i da se nosimo sa zakonima, propisima i konkurencijom. Izuzetak su kompanije koje posluju u oblasti informacionih tehnologija, gdje je čest slučaj da osnivaču budu mlade osobe. U svim ostalim slučajevima je bitno da pored sebe imate osobu koja ima godine iskustva u toj oblasti i neprocjenjivo poznavanje potrošača, tehnologije i propisa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2) Nepostojanje poslovnih kontakata

I pored sveg znanja svijeta, nećete daleko odmaći ako ne izgradite poslovne kontakte. Poslovni kontakti i preporuke su izuzetno bitni za nalaženje novih klijenata, pouzdanih dobavljača i poslovnih saradnika. Dokazano je da najbolje prolaze preduzetnici koji već poznaju ljude koji rade u istoj ili sličnoj branši i od kojih mogu da dobiju neprocjenjive savjete, smjernice i preporuke.

3) Nepoznavanje pravnih propisa

Svaka zemlja ima usklađen sistem zakona koji regulišu poslovanje preduzeća. Tim zakonima se propisuju visine poreza, doprinosa i svih drugih nameta, kao i neophodni standardi i procedure. Često se dešava da preduzetnici započnu posao, a da nisu ni svjesni koje sve lokalne i državne poreze moraju da plaćaju, i koje standarde da ispunjavaju. Stručnjaci u potrebne namete često računaju i troškove korupcije, koji kod nas nisu zanemarljivi.

4) Nepoznavanje tržišta

Mnogi preduzetnici posluju po principu lako ćemo, misleći da će sve što urade imati uspjeha. To često nije slučaj. Za uspjeh u bilo kom poslu je bitno poznavanje tržišta, potreba i ukusa kupaca. Možete imati najbolji proizvod na svijetu, ali ako nemate kupca ništa niste uradili. Kupci neće doći samo, naročito na razvijenom tržištu. Stoga, prije nego što se upustite u bilo kakav posao, proučite tržište i potencijalne kupce, njihov broj, kupovnu moć, konkureciju, zainteresovanost i sve bitne aspekte, kako bi zaključili da li vam se isplati otvaranje nove firme.

5) Nedovoljne finansije

Čak i najbolje firme su imale problema sa finansijama u prvim godinama poslovanja. Na primjer, osnivač kompanije FedEx, globalne poslovne kompanije za transport, je bio na ivici bankrota u prvim godinama poslovanja. U jednom trenutku nije imao dovoljno novca za isplatu plata zaposlenima, a niko nije želio ništa da mu pozajmi, pa je uzeo poslednih 5 hiljada dolara iz kase i otišao u Las Vegas da stavi sve na kocku i proba da zaradi koji dinar. Uspio je da zaradi oko 30 hiljada dolara, što mu je bilo dovoljno da održi biznis još nekoliko dana dok nisu legle prve pare. Sada je FedEx jedna od najvećih svjetskih brendova.
Međutim, nemaju svi sreće sa kockom, niti višak finansijskih sredstava. U našoj zemlji su krediti takođe veoma skupi, i često se ne isplate. Stoga je nedostatak novaca u prvih par godina poslovanja firme, vjerovatno glavni razlog zbog koga ćete da propadnete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *