Kako vježbati svoj mozak?

Dodajte komentar

Postoji dosta stvari koje možemo da uradimo kako bi poboljšali pamćenje i oštrinu svog mozga. Danas ćemo nabrojati neke od njih.

Spavajte dovoljno

Nedostatak sna utiče nepovoljno na rad mozga. U stanju neispavanosti naš mozak ne može da radi punim kapacitetom. Kada smo umorni uvijek je bolje da spavamo, jer ćemo u suprotnom praviti greške i uzalud trošiti vrijeme.

Fizička aktivnost

Stručnjaci potvrđuju da je jedna od glavnih aktivnosti, koja čini mozak svježim i aktivnim, bavljenje sportom. Vježbanje povećava dovod kiseonika do mozga i uvećava broj aktivnih ćelija u mozgu. Najbolje je ako se fizičkom aktivnošću bavimo u dugom roku, a ne samo privremeno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Čitanje knjiga

Čitanje knjiga zasigurno poboljšava rad mozga i to na više načina. Jača apstraktno mišljenje, povećava sposobnost izražavanja i pamćenje. Naučnici su skeniranjem mozga prije i posle čitanja knjige ustanovili znatna poboljšanja u cjelokupnom radu.

Pisanje dnevnika, bloga ili knjige

Pisanje takođe poboljšava rad moždanih ćelija, bilo da pišete dnevnik, blog ili bilo šta drugo. Najbolje je ako je to pisanje kreativnog karaktera, gdje možete da date mašti na volju.

Rješavanje zagonetki

Zagonetke, glavolomke i bilo kakve logičke igre su odlične za treniranje mozga. Rješavanje zadataka iz matematike je takođe povoljno za vijuge, ma koliko imali godina.

Bilježenje ideja i misli

Ne možemo se uvijek oslanjati na svoje pamćenje. Bilježenje misli, ideja i planova pomaže da se bolje organizujemo, ali i da ih više produbimo i proanaliziramo.

Učenje novih stvari

Mozak se najbolje vježba kada je aktivan. Zato uvijek treba da se trudimo da učimo nešto novo i stičemo nove vještine. Makar to bilo i čitanje zanimljivosti ili interesantnih informacija, značiće našem mozgu.

Putovanja

Putovanja nam pomažu da upoznamo nove ljude, vidimo i naučimo nove stvari. Ona definitivno proširuju um i čine da stvari posmatramo iz drugog ugla.

Uradite nešto što nikada niste uradili

Odličan način da se stvore nove veze u mozgu je da steknemo nova iskustva i nove perspektive. Zato je uvijek dobro da uradimo nešto što nikada nismo radili, ili odemo negdje gdje nikada nismo bili. Svako novo iskustvo nas ispunjava i čini da budemo drugačiji.  Za nova iskustva nikada nije kasno.

Umjetničko izražavanje

Svaka vrsta umjetničkog izražavanja je dobra za mozak i povećava našu kreativnost. Bilo da je to sviranje, crtanje, pjevanje ili bilo kakvo drugo stvaralaštvo, doprinijeće da se aktiviraju djelovi našeg mozga koje rijetko kada koristimo. Zato nemojte brinuti o tome koliko ste dobri ili vješti u nečemu. Radite to za svoju dušu.

Dobra hrana

U hranu dobru za mozak spadaju orasi, šargarepa, jagodičasto voće, riba i spanać. Trudite se da unosite dovoljno vitamina i održavate svoj imunitet.

Igranje igrica

Sve vrste igara izoštravaju um. Tu spadaju društvene igre, video igrice, sportske igre i ostalo što nas tjera da razmišljamo i aktiviramo moždane funkcije.

Učenje stranog jezika

Naučno je dokazano da učenje novog jezika aktivira neaktivne moždane sinapse. Memorisanje novih riječi i značenja značajno unapređuje mozak.

Promjena navika

Promjena ustaljenih obrazaca ponašanja i svaki pokušaj da stvari radimo na novi način čini da se aktivira naša memorija i sve funkcije u mozgu.

Hobi

Proširite svoja interesovanja ili oživite ona stvara tako što ćete se baviti nekom hobijem.

Druženje

Svako vrijeme provedeno u dobrom i insteresantnom društvu djeluje blagotvorno na naš um.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *