Japanske firme dižu plate radnicima

Dodajte komentar

Vodeće japanske firme, uključujući Tojotu i Panasonik, poručile su da će povećati plate radnika prvi put u poslednjih nekoliko godina.

One su poslušale poziv premijera Šinza Abea uoči podizanja poreza na promet idućeg mjeseca.

Vijest o platama dolazi u vrijeme kada kompanije privode kraju redovne godišnje pregovore poznate kao “prolećna ofanziva”, prenosi agencija Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Japanski automobilski sektor, na čelu sa najvećim svjetskim proizvođačem vozila Tojotom, ostvario je veliki profit zahvaljujući slabljenju jena od Abeovog dolaska na vlast krajem 2012.

Tojota navodi da će podići mjesečne plate radnika za 2.700 jena (26 dolara) u prosjeku, uz bonuse prosječne vrijednosti 6,8 mjeseci osnovne godišnje plate, što je uobičajena platna struktura u Japanu. Rast plata manji je od 4.000 jena, koliko su zahtjevali sindikati radnika Tojote, ali i prvi rast u poslednjih šest godina.

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila Nisan takođe je naveo da će povećati mjesečne plate zaposlenih za 3.500 jena, uz bonus od 5,6 osnovnih mjesečnih plata.

U sektoru proizvodnje elektronike, koji poslednjih godina bilježi gubitke, više firmi, uključujući Hitači i Panasonik, navelo je da će podići plate za 2.000 jena mjesečno, što je najveći rast plata u istoriji tog sektora.

Fokus se sada prebacuje sa velikih na male i srednje kompanije, koje zapošljavaju najveći dio radnika, u očekivanju da i one podignu plate. Naizgled mali rast plata veliki je korak u zemlji koja beleži deflaciju dugi niz godina, što znači da se potrošači rijetko susreću sa rastom cijena svakodnevne robe.

Premijer Abe pokrenuo je obimne reforme poznate kao “Abenomiks” sa ciljem da preokrene trend pada cijena i pokrene privredu. U aprilu će porez na promet u Japanu porasti na osam sa sadašnjih pet odsto, što je korak koji se smatra ključnim za smanjenje ogromnog javnog duga, ali i korak za koji se vjeruje da će ugušiti domaću potrošnju i privredni rast. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *