Sava Re: Bez otpisa imovine, dobit bi nadmašila plan

Dodajte komentar

Sava RE je objavila preliminarne finansijske izvještaje za 2013. u kojima je konsolidovala nedavno preuzetu Zavarovalnicu Maribor. Kompanija je konsolidovana tek devet mjeseci, što je imalo značajan uticaj na finansijske izvještaje Grupe.

Prije toga, manjinski udio u Zavarovalnici Maribor bio je uključen u konsolidovane izvještaje Save RE metodom udjela.

Grupa je u 2013. generisala neto dobit u iznosu 13,6m EUR, što je 15,6% više nego u istom razdoblju lani, ponajviše zbog pozitivnog uticaja revalorizacije prijašnjeg udjela od 49% u Zavarovalnici Maribor te gubitaka od usklađivanja vrijednosti subordiniranih obveznica banaka. Bez tih otpisa, dobit Grupe bi nadmašila plan. Dobit kompanije matice iznosila je 14,8m EUR, od čega bi 30% trebalo biti raspoređeno za isplatu dividende. Pri trenutnim cijenama to implicira dividendni prinos od 2,6%.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Konsolidovana bruto zaračunata premija Save RE u posmatranom je razdoblju dosegla 386,7m EUR, odnosno 43% više nego u ekvivalentnom razdoblju prošle godine, opet najvećim dijelom zbog konsolidacije Zavarovalnice Maribor. Međutim, pro-forma konsolidovane premije izgubile su 5,7% iz 2012. u 2013.

Grupa planira rast premija od 15% u 2014., najvećim dijelom zbog konsolidacije Zavarovalnice Maribor kroz cijelu godinu. Rast premija na slovenačkom tržištu trebao bi ostati nizak, dok se snažniji napredak očekuje na tržištima osiguranja izvan Slovenije.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *