Prodaja WhatsAppa pod istragom

Dodajte komentar

Electronic Privacy Information Centre i Centre for Digital Democracy u zajedničkom prigovoru koji su podnijeli američkom FTC-u zahtijevaju da se sprovede istraga oko prodaje WhatsAppa, te da se ista po potrebi i zaustavi.

 

Kao glavni razlog zbog čega bi FTC trebao istražiti prodaju, odnosno kupovinuWhatsAppa, ističe se ugrožena privatnost korisnika. Poznato je da dobar dio finansijskog kolača Facebook ostvaruje kroz reklame, a takođe je poznato i da WhatApp do sada nije iste prikazivao unutar aplikacije, štoviše jamčio je korisnicima da neće ustupati njihove lične podatke u svrhu reklamiranja.

Takođe ove dvije organizacije predlažu, ako FTC ne zaustavi prodaju WhatsAppa, da se barem njegovi korisnici izuzmu od prikupljanja podataka koje vrši Facebook. Po pitanju prigovora iz Facebooka su se kratko oglasili putem portparola koji je još jednom ponovio da kupovina neće uticati na dosadašnju privatnost korisnika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Facebook je prije nekoliko sedmica kupio WhatsApp za 12 milijardi u dionicama i 4 milijarde dolara u gotovini. Pored toga Facebook će platiti i 3 milijarde dolara kao garanciju zaposlenima da će ostati na svojim radnim mjestima narednih nekoliko godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *