Banka Monte dei Paschi izgubila još 920 miliona eura

Dodajte komentar

Italijanska banka Monte dei Paschi di Siena objavila je gubitke u poslovanju sedmi uzastopni kvartal za redom, zbog troškova restrukturiranja.

Neto gubitak četvrtog kvartala iznosio je 920,7 miliona eura, dok je u istom periodu 2012. iznosio 1,6 milijardi eura, objavili su predstavnici Monte Paschi banke u dopisu poslatom Milanskoj berzi.

Analitičari Bloomberga procjenjivali su da će gubitak iznositi 401,7 miliona eura.

Glavni izvršni direktor banke Fabrizio Viola priprema i dokapitalizaciju od tri milijarde eura već u majau kako bi osigurao novac za vraćanje duga državi koja je za spašavanje banke posudila 4,1 milijardi eura. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Banke koje su dobijale bailout sredstva od EU, moraju ih, prema zahtjevima iz Evropske komisije, vratiti do kraja ove godine. Viola planira do kraja ove godine otpuštanjima smanjiti broj ljudi i prodati dio imovine kako bi ponovo poslovao s dobiti 2015. godine.

Dionicama banke jutros se trgovalo na Milanskoj berzi po cijeni od 22,4 centa, čime joj se tržišna kapitalizacija povećala na 2,6 milijardi eura. Ove godine je cijena dionice porasla 27 posto.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *