1 premijer, 1 radni dan i 100.000€

Dodajte komentar

Bivši francuski premijer i šef diplomatije Dominik de Vilpen navodno je dobio bonus od 100.000 eura za penziju zahvaljujući jednom jedinom radnom danu.

Mediji tvrde da je De Vilpen bio na jedan dan zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske na osnovu čega je dobio šestocifreni bonus.

Kako piše britanski “Dejli telegraf”, pozivajući se na izvore bliske francuskom MSP-u, De Vilpen je u septembru bio angažovan na jednom radnom mjestu samo jedan dan, ali mu je to bilo dovoljno za bonus.

Taj dan na poslu mu je omogućio pravo na dodatak penzije od 100.000 eura. Taj bonus je odobrila socijalistička vlada na vlasti u Francuskoj, navodi Dejli telegraf.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Britanski list dodaje da nije uspio da dobije dodatna objašnjenja i detalje o davanju tako visokog novčanog podsticaja bivšem funkcioneru.

Ministarski izvori su naveli da sadašnji šef diplomatije Loran Fabijus “vjerovatno” treba da se usaglasi s tim i da De Vilpen ne uživa posebne povlastice.

Francuski mediji danas takodje pišu o toj aferi i navode da ni oni nisu dobili odgovarajuće informacije.

Dominik de Vilpen (60) bio je blizak saradnik Žaka Širaka i generalni sekretar predsjedništva od 1995. do 2002. godine, ministar spoljnih poslova od 2002. do 2004. godine, zatim ministar unutrašnjih poslova od 2004. do 2005. u vladi Žan-Pjera Rafarena.

Širak ga je 2005. imenovao za predsjednika vlade, ali posle optužbe za aferu Klirstrim , De Vilpen odbija da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2007. i napušta funkciju premijera te iste godine. (B92)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *