Monografija o osiguranju predstavljena u Beogradu

Dodajte komentar

Monografija „Istorija osiguranja u Srbiji, Crnoj Gori i Jugoslaviji do 1941. godine” koju potpisuju dr Zdravko Petrović, dr Vladimir Čolović i dr Duško Knežević, predstavljena je u Beogradu. Dekan Beogradske bankarske akademije, dr Hasan Hanić saopštio je da će njihovo djelo biti nezaobilazan izvor izučavanja osiguranja na Balkanu a poslužiće, kaže on, i u rješavanju konkretnih problema. S obzirom na to da knjiga obiluje mnoštvom dobro odabranih ilustracija, dokumenata i podataka koji nijesu poznati iz dosada pisane istorije razvoja osiguranja na našim prostorima, autori su, kaže Hanić, morali da ulože veliki napor na prikupljanju građe koja je rasuta po arhivama zemalja regiona.

“Autori ove monografije su, određeni broj vas ih dobro poznaje, ne samo ljudi koji se bave naučnim i teorijskim istraživanjima u raznim domenima i vidovima osiguranja, nego, rekao bih, poslenici u ovoj oblasti koji imaju veoma bogato iskustvo radeći u osiguravajućim kompanijama i rešavajući različite složene strateške probleme ove oblasti”, naveo je Hanić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S druge strane, monografija je priča o našoj svakodnevnici iz koje ćemo dosta naučiti o nama samima, ocijenio je direktor Instituta za uporedno pravo, dr Jovan Ćirić.

“1839. godine izvjesni sudija Lazar Zuban, koji je bio sudija Apelacionog suda u Beogradu, je sklopio prvo osiguranje i ovdje ćete vidjeti, u ovoj knjizi, tu polisu osiguranja i prvo osiguranje. A onda je, gle čuda, nekoliko dana nakon toga njegova kuća iznenada izgorela”, podsjetio je Ćirić.

Da, međutim, građanima treba objasniti da osiguranje ne može ništa ne brzinu da promijeni, kaže austrijski filolog, ekonomista i istoričar, Volfgang Rorbah. Dodaje, nekretnine su jedina mogućnost za prevazilaženje inflacije, a to su, kaže on, na svojoj koži najbolje osjetili građani bivše Jugoslavije.

“Ako idete hljeb da kupite sa kolicima, ali ne da vodite hljeb kući, nego da nosite pare u njima da bi ste to kupili, to vam je lekcija iz istorije. Moram gledati šta se dogodilo u prošlosti, koliko puta se dogodilo i kolike su bile odštete, da bih tako izračunao premiju za budućnost”, naveo je Rorbah.

Izdavači monografije su Beogradska bankarska akademija, Izdavačka kuća Dosije i Institut za uporedno pravo Beograd.

rtvatlas.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *