Kina odredila pet kompanija koje će osnovati privatne banke

Dodajte komentar
Kineski državni bankarski regulator odredio je pet kompanija kojima će dopustiti osnivanje prvih privatnih banaka u toj zemlji. Među njima su internetski divovi Alibaba i Tencent, javlja Reuters.
Shang Fulin, prvi čovjek kineske Regulatorne komisije za banke, objavio je u utorak da su privatne banke dio reformskih planova koje je Kineska vlada najavila krajem prošle godine. Te će banke, najavio je Fulin, djelovati samostalno i u skladu s tržišnim principima.
Ipak, nije otkrio kada će tačno nove banke dobiti dopuštenje za rad, nego je tek napomenuo da su “izrade vremenskih rokova u proceduri”.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Kineski su regulatori prošle godine najavili da će dopustiti rad privatnim bankama kao dio napora da se kineskoj ekonomiji podigne produktivnost i kako bi se tržišnim uticajima dala veća uloga u razvoju ekonomije.

Ekonomisti su dugo prigovarali Pekingu što je bankarski sistem čvrsto vezan s državom i što se zajmovi prvenstveno odobravaju velikim državnim kompanijama, iako su mali i srednji preduzetnici zaslužni za čak 60 posto kineskog BDP-a i stvaraju tri četvrtine novih radnih mjesta. Banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *