Hypo banka će trebati još državnog novca za spas

Dodajte komentar

Nacionalizovana austrijska banka Hypo Alpe Adria upozorila je da će možda ubrzo trebati dodatnu pomoć države kako bi zaključila poslovni izvještaj za 2013. i zadovoljila minimalne kapitalne standarde, piše Limun.hr.

Više od četiri godine nakon što je bila prisiljena preuzeti banku kako bi spriječila njezin kolaps s posljedicama po brojne austrijske regije, vlada u Beču pokušava ugasiti banku no još nisu utvrdili najbolji način da se to učini. Od 2008. banka je od države dobila ukupno 4,8 milijardi eura pomoći, uključujući 1,75 milijardi eura za zaključivanje poslovnog izvještaja za prošlu godinu.

Juče su iz banke poručili da ne isključuju mogućnost da će im ustrebati još novca kako bi zadovoljili minimalne kapitalne zahtjeve. Konkretne brojke nisu navedene i iz Hypoa su saopštili samo da se još pregovara s vladom.

“Trenutno nemamo jasnu sliku, ali ne govorimo o nekih 100 miliona eura već o puno većem iznosu”, kazao je izvor upoznat s razgovorima. “Takav je problem s tom bankom prisutan već godinama” kaže.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kada god kažu: ‘To bi trenutno bilo to’, na kraju ispadne da nije tako”, dodao je, opisujući situaciju kao “pravu noćnu moru”.Drugi izvor potvrdio je da Hypou treba više od 100 miliona eura kako bi pokrio gubitke u prvom tromjesečju 2014.

Plaćanje obaveza po obveznici koja dospijeva na naplatu sredinom ovog mjeseca zahtijeva još novca, rekao je taj izvor.Oba izvora napominju takođe da Hypovi revizori nisu zadovoljni procjenama vrijednosti pojedine bančine imovine, zahtijevajući veće smanjenje, prenosi Reuters.

Austrija je u ovoj godini namijenila milijardu eura pomoći za Hypo, prije nego što su saznali da će banci trebati još novca za 2013. Spomenuta milijarda eura sastavni je dio paketa od ukupno 5,8 milijardi eura namijenjenih za pomoć posrnulim bankama u idućih pet godina.

Prema planu o restrukturiranju koji je prošle godine dogovoren s Evropskom komisijom Austrija može pomoći Hypou s 5,4 milijarde eura do 2017., od čega je preostalo još 3,65 milijardi. (Bankamagazine.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *