EU: Mladi ne smiju biti nezaposleni više od četiri mjeseca

Dodajte komentar

EU i države članice moraju udvostručiti napore na rješavanju problema mladih koji su nezaposleni i nisu uključeni u programe obrazovanja ili osposobljavanja (NEET), stoji u saopštenju Evropske komisije povodom govora koji je u Bukureštu održala europska komesarka za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou.

Ona je istakla je pet područja koja mogu podstaći promjene.

Smatra da valja osigurati duže zadržavanje mladih ljudi u obrazovnom sistemu kako bi se maksimalno iskoristile prednosti koje nudi obrazovanje. Zatim treba u potpunosti sprovesti EU-ovo Jamstvo za mlade kako nijedna mlada osoba ne bi bila nezaposlena ili neaktivna duže od četiri mjeseca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kao treću tačku ističe da je potrebno staviti veći naglasak na rad mladih kako bi se smanjio raskorak između mladih i tržišta rada. Četvrtom tačkom traži povećanje kvaliteta i ponude pripravničkih programa i sistema dualnog učenja, a petom da treba maksimalno iskoristiti mogućnosti koje Erasmus+ nudi za neformalnu mobilnost u svrhu učenja, na primjer putem Evropske volonterske službe, kojom se jačaju vještine i samopouzdanje mladih.

“Socijalna uključenost mladih koji su nezaposleni i nisu uključeni u programe obrazovanja ili osposobljavanja gorući je problem koji moramo rješavati sada, a ne poslije. Od toga zavisi budućnost Evrope”, zaključila je komesarka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *