Admiral Markets: Euro i dalje jača, evropske dionice padaju!

Dodajte komentar

Prošle sedmice euro nastavio jačati u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute a razlog tome je konferencija za javnost Evropske Centralne Banke, na kojoj je čelnik ECB-a, Mario Draghi, izjavio da se situacija u Eurozoni popravlja pa ECB za sada neće preduzimati dodatne mjere podsticanja ekonomskog rasta.

Učesnici na finansijskim tržištima su očekivali nešto negativnija očekivanja ECB-a te dodatno snižavanje kamatnih stopa, pa je relativno optimistični govor doveo do dodatnog jačanja eura u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Kurs EUR/USD je pred kraj prošle sedmice na platformama Admiral Marketsa dosegnuo 1,3914 što je najviši nivo u zadnjih dvije i pol godine a trenutno iznosi 1,3842.

Australijski i novozelandski dolar su takođe jačali u odnosu na američki dolar dok su britanska funta i japanski jen blago oslabili.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kada su u pitanju dionice, američke su i dalje na rekordnim nivoima dok je evropskima u prethodnoj sedmici blago pala vrijednost. Njemački indeks DAX je u zadnje dvije nedjelje pao nešto više od 4% dok je britanski FTSE100 pao oko 3%.

Za ovu sedmicu nema mnogo najavljenih vijesti koje bi mogle dovesti do većih pomaka u vrijednostima valuta, pa će se učesnici na tržištima vjerovatno fokusirati na dugoročna očekivanja o ekonomskim kretanjima.

Jedini značajniji događaji koji su najavljeni su konferencije za novinare australijske i novozelandske centralne banke u kojima će guverneri iznijeti očekivanja o ekonomskim kretanja u bližoj budućnosti. Tačan raspored najavljenih vijesti i svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na nove informacije, kakva kretanja vrijednosti valuta i dionica očekivati u narednih nekoliko mjeseci?

Američke dionice bez prestanka rastu već nekoliko godina, te pad od 5-10% ne bi bio neuobičajen. Takva korekcija bi omogućila i povoljniji nivo za otvaranje dugoročnih kupovnih naloga.

Kada su u pitanju valute, ove sedmice bi najveći pomak mogao biti na australijskom dolaru. Na prethodnim konferencijama za javnost guverner australijske centralne banke je više puta izjavio da je AUD i dalje precijenjen te bi bilo dobro da još oslabi.  Trenutni kurs AUD/USD iznosi 0,9032 te bi lako mogao ponovno nastaviti padati prema 0,8500. Značajniji pad se može očekivati ako američki dolar počne jačati u odnosu na ostale valute.

Euro i dalje jača te otežava ionako slab oporavak ekonomija Eurozone te bi bilo logično da oslabi barem nekoliko postotaka sa čim se slažu i neki članovi odbora guvernera Evropske Centralne Banke. Slabljenje eura može pokrenuti cijeli niz ekonomskih i političkih problema, od niske inflacije preko rekordne nezaposlenosti do krize u Ukrajini. Mnoge banke i investicijske kompanije očekuju pad kursa EUR/USD ispod 1,3000 u toku ove godine.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *