Vlada daje još jednu garanciju: Za kredit CGES-a za kabal Plevlja-Tivat garantovano 20 miliona

Dodajte komentar

Vlada je prihvatila ugovor o kreditu između Evropske banke za obnovu i razvoj i Crnogorskog elektroprenosnog sistema za realizaciju projekta postavljanja visokonaponskog kabla Tivat – Pljevlja.

Prihvaćen je i ugovor o garanciji za taj kreditni aranžman.

– Zakonom o budžetu za 2014. godinu predviđeno je izdavanje garancija u iznosu od 20 miliona eura. Postavljanjem kabla biće zatvoren krug snabdijevanja električnom energijom u crnogorskoj prenosnoj mreži, čime će ona postati znatno pouzdanija i jača, a istovremeno, smanjiće se potencijalni negativni uticaj susjednih elektrosistema – navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

U informaciji Ministarstva finansija kaže se da je pripremljen ugovor o državnim garancijama za 20 od 60  miliona eura kredita za postavljanje visokonaponskog kabla Tivat – Pljevlja.

– Garancije za preostalih 40 miliona biće  odobrene u toku 2015. i 2016. godine. Crna Gora će garantovati za blagovremeno i uredno izvršavanje obaveza zajmoprimca – navodi se u informaciji.

Kredit će biti iskorišćen za izgradnju trafostanica u Lastvi Grbaljskoj, kao i postavljanje 150 kilometara visokonaponskog 400 kilovoltnog kabla između Lastve i Pljevalja, kao i rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *