Mali akcionari DKP tužili državu i Glavni grad

Dodajte komentar

U Privrednom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju koji su tužili matičnu firmu, kompaniju Zetagradnja, Novi DKP, Vladu i Glavni grad.

Oni zahtijevaju poništenje ugovora o prodaji imovine DKP-a Zetagradnji Blagote Radovića od juna 2010. godine. Manjinski akcionari smatraju da su oštećeni jer je Zatagradnji prodata vrijedna imovina i lokacija starog DKP-a za nešto više od 13 miliona eura, a oni su ostali bez akcija u Novom duvanskom kombinatu koji je formiran od ostatka imovine – mašina i opštinskog placa.

Vlasnici nove kompanije su samo Vlada i Glavni grad. Ukoliko se stari DKP likvidira, kako planira Vlada, oni će ostati bez akcija.

Tužbom mali akcionari traže da sud potvrdi da je osnivanje nove kompanije urađeno na njihovu štetu, kao i da se poništi ugovor o zakupu mašina, koje su postale vlasništvo Novog DKP-a, a sada ih je pod zakup uzeo njihov bivši vlasnik stari DKP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Advokat DKP-a u stečaju Dragan Smolović istakao je prigovor aktivne legitimacije tužioca jer, kako tvrdi, on “nema parničnu sposobnost”.

“Šta više nijesu ni postojali kao Udruženje u vrijeme zaključenja ugovora čije poništenje traži”, istakao je Smolović.

On je naveo da su neosnovani navodi tužilaca da se radi o “zelenaškom” ugovoru.

“Tužilac, odnosno, svi akcionari kao i sva druga zainteresovana lica imali su pravo da podnesu prigovor na predloženu prodaju u roku od 10 dana prije prodaje, kao i prigovor na javno nadmetanje u roku od tri dana od dana održavanja javnog nadmetanja. Prigovora na predloženu, odnosno, obavljenu prodaju imovine stečajnog dužnika u zakonom propisanom roku nije bilo”, istakao je Smolović.

Milena Jovović, advokatica iz kancelarije Ane Kolarević,  koja zastupa Zetagradnjusaopštila je takođe da imaju prigovor na aktivnu legitimaciju tužioca.

Ona je napomenula da se iz tužbe ne vidi da li tužilac nastupa u ovom sporu kao fizičko ili pravno lice. Punomoćnik tužioca Jovan Nikčević saopštio je da ih vrijeđa što tuženi u podnescima i odgovorima na tužbu osporavaju aktivnu legitimaciju manjinskim akcionarima DKP-a.

On je napomenuo da kod vlasnika akcija u preduzeću u stečaju mora postojati interes i aktivna legitimacija u ovo sporu. Kao dokaz za te tvrdnje predsjednik Udruženja Dragan Knežević i drugi punomoćnik tužioca Velimir

Kljajević dostavili su sudu izvode o registraciji NVO i izvode o vlasništvu manjinskih akcionara u DKP-u. Sudija Milica Popović pripremno ročište odgodila je za 3. april do kada tužilac treba pismeno da se izjasni na više prigovora koje su dostavili tuženi.

Trećetuženog u ovom sporu Novi duvanski zastupa direktorica Dejana Šuškavčević, četvorotuženu državu zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa Risto Femić, a Glavni grad punomoćnik Nikola Šofranac.

Proizvodnja stala zbog otpremnina

U Duvanskom kombinatu juče je zaustavljena proizvodnja cigareta, zbog spora o isplati otpremnina za radnike koji su se prijavili za odlazak iz kompanije ali i dugovanja zarada.

To je “Vijestima” potvrdio povjerenik Novog sindikata DKP-a Željko Vujadinović koji insistira da im stečajni upravnik Veselin Raičević odgovori na pitanje da li je tačno da je ugrožen socijalni program za prekobrojne radnike.

“Pitamo se šta je sa raspisivanjem novog tendera za prodaju Novog duvanskog ”, kazao je Vujadinović. Grupi radnika iz administracije uprava duguje dvije mjesečne zarade, ostalima i radnicima proizvodnje kasni isplata januarske zarade.

Vujadinović očekaju pozive za sastanak od ministra poljoprivrede Petra Ivanovića i predsjednika Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju Branka Vujovića.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *