U Pljevljima niče sedam hidroelektrana

Dodajte komentar

Pljevlja bi uskoro mogla da budu bogatija za sedam mini hidroelektrana koje se mogu izgraditi na rijeci Ćehotini. Idejno rješenje za njihovu izgradnju uradila je sarajevska kompanija “Extrem inženjering”, a ukupna investicija za svih sedam hidroelektrana iznosila bi 337.000.000 eura, pišu Dnevne novine.

“Na osnovu svih do sada urađenih analiza i podataka u vezi sa hidropotencijalima rijeke Ćehotine izdvajaju se dvije najpovoljnije i najinteresantnije lokacije za izgradnju hidroelektrana, što je i obrađeno u “Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030 godine”. Prema prvoj varijanti predviđa se izgradnja HE Mekote i HE Gradac gdje je tehnički potencijal 136 GWh, dok se u dru goh varijanti predviđa izgradnja HE Gradac i HE Milovci gdje je tehnički potencijal od 212 do 218 Gwh”, rekao je za Dnevne novine predsjednik Borda direktora Rudnika uglja Zoran Gospić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima, na pomenutim lokacijama je i najveći proticaja i hidropotencijal rijeke Ćehotine, a povoljnost je što se akumulacijom potapa vrlo mali dio obradivih poljoprivrednih površina.

Na brani Durutovići, koju je izgradio Rudnik uglja radi izmještanja korita rijeke Ćehotine i eksploatacije uglja, kako tvrdi Gospić, urađeni su svi preduslovi za izgradnju mini hidroelektrane kada se vrati korito rijeke kuda je teklo prije izmještanja, a što je obaveza Rudnika nakon eksploatacije uglja. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *