Novčanici će nam postati mobilni

Dodajte komentar

Da li to što je Telenor kupio KBC banku a Telekom Srbija pokušava da se poveže sa bankarskim sektorom znači da ćemo novčanike zamijeniti mobilnim telefonima?

U vrijeme kada se bankari kod nas listom žale na nenaplative zajmove, a strane bankarske grupacije se baš ne otimaju da uđu na naše finansijsko tržište, interesovanje mobilnih operatera za vlasništvo nad bankama i povezivanje ne treba da čudi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tako je poslednjih dana u javnost dospjela informacija da Telekom Srbija namjerava da kupi Dunav banku, što su iz te kompanije demantovali, ali i naveli da razmatraju povezivanje sa bankarskim sektorom.

Finansijske transakcije se u svijetu sve više obavljaju upravo putem mobilnih telefona. Baš to je imao u vidu Telenor kada je preuzeo KBC. A domaći Telekom očigledno ne želi da zaostane. Oni su najavili da će sredinom ove godine predstaviti svoje programe u tom segmentu.

Iz Telenora su najavili da će plaćanje putem mobilnih telefona biti samo jedna od opcija te da žele da klijentima pruže sve vrste usluga vezane za bankarsku ponudu stanovništvu. Razlog za takav juriš u nove tehnologije plaćanja leži u činjenici da u Srbiji ima deset miliona aktivnih mobilnih telefona.

Tako veliku popularnost dugujemo činjenici da je kod nas mreža za fiksne telfone bila veoma nerazvijena. Zato je mobilni u mnogim krajevima i danas jedina veza sa svijetom. Osim toga, podaci govore da se u Srbiji ti telefoni veoma mnogo koriste za pristup internetu.

Čim je mobilni uvek pri ruci, zgodan je i za plaćanje.

Istraživanja iz svijeta govore da se „mobilni novčanik“ više koristi u nerazvijenijim zemljama. Razlozi svakako leže u tome što je u razvijenijem delu svijeta mreža bankarskih filijala, kao i bankomata, mnogo gušća nego u manje razvijenim sredinama.

Uz podatak o broju mobilnih telefona kod nas jasno je zašto mobilni opetareri kupuju banke i to najavljuju. Kod nas su prije desetak godina masovno otvarane poslovne jedinice banaka. Danas je u toku suprotan proces. Mnoga veća mjesta ostala su bez ijedne banke. S te strane, širenje upotrebe mobilnih telefona za plaćanja svakako će dobro doći žiteljima tih mjesta.

Ostaje da se vidi šta će Telenor konkretno predstaviti sredinom godine. A sledeći segment koji će bankari i mobilni operateri „napasti“ su društvene mreže. Ali prvo da vidimo kako će kod nas da se pokaže „mobilni novčanik“. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *