Koje poslovne metropole su najpovoljnije za pokretnje start-up biznisa

Berlin je najbolje mjesto za pokretanje biznisa ako je riječ o troškovima, slijede ga Singapur i Peking, prenosi Inc.  Na suprotnoj strani te liste nalazi se San Francisko kao najskuplje odrediše, a nešto manje novca potrebno je u Palo Altu koji se nalazi u čuvenoj Silicijumskoj dolini i Vašingtonu. U istraživanje je bilo uključeno 11 svjetskih “poslovnih metropola”.

Ako tražite najpovoljnije mjesto za svoj start-up biznis razmišljajte  i o tome da bi to moglo da bude van američkih granica, piše njujorški poslovni magazine Inc. U rangiranju 11 gradova koji doživljavaju ekonomski bum, tri najeftinija se nalaze van SAD.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U istraživanje medijske kuće The Information, čije rezultate prenosi Inc, uključeni su podaci o prosječnoj plati zasposlenih neophodnih za formiranje tima kao i projsečnu cijenu poslovnog prostora.

Možda će vas iznenaditi činjenica da prosječna godišnja plata softverskog inženjera u Berlinu iznosi samo 61 hiljadu dolara. Pošto su u računicu uključeni plate za dva inženjera, dizajnera i troškovi godišnjeg izdavanja 90 kvadratnih metara poslovnog prostora, ispada da je za pokretanje biznisa u Berlinu potrebno “samo” 212 hiljada dolara.

U Singapuru ta cifra iznosi oko 230 hiljada, dok bi u Pekingu za malu kompaniju bilo potrebno skoro 260 hiljada dolara.

Kada je riječ o najskupljim lokacijama, na prvom mjestu je San Francisko sa potrebnih 388 hiljada dolara, slede Paolo Alto sa 379 hiljada i na kraju glavni grad SAD, Vašington sa 318 hiljada dolara. Uprkos tome što je ciena nekretnina daleko jeftinija u Paolo Altu nego u San Francisku, inženjeri koji rade u Silicijumskoj dolini “očekuju” zaradu za 12 hiljada dolara veću na godišnjem nivou od svojih kolega. Bizlife

Check Also

Saradnja IRF-a i firme Juing: Finansijsku pomoć iskoristili za otvaranje knjižare “Pčelica”

Knjiga je najbolji prijatelj – kaže poznata krilatica, a na radost velikog broja mališana, porodica …

Leave a Reply

Your email address will not be published.