Koje poslovne metropole su najpovoljnije za pokretnje start-up biznisa

Dodajte komentar

Berlin je najbolje mjesto za pokretanje biznisa ako je riječ o troškovima, slijede ga Singapur i Peking, prenosi Inc.  Na suprotnoj strani te liste nalazi se San Francisko kao najskuplje odrediše, a nešto manje novca potrebno je u Palo Altu koji se nalazi u čuvenoj Silicijumskoj dolini i Vašingtonu. U istraživanje je bilo uključeno 11 svjetskih “poslovnih metropola”.

Ako tražite najpovoljnije mjesto za svoj start-up biznis razmišljajte  i o tome da bi to moglo da bude van američkih granica, piše njujorški poslovni magazine Inc. U rangiranju 11 gradova koji doživljavaju ekonomski bum, tri najeftinija se nalaze van SAD.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U istraživanje medijske kuće The Information, čije rezultate prenosi Inc, uključeni su podaci o prosječnoj plati zasposlenih neophodnih za formiranje tima kao i projsečnu cijenu poslovnog prostora.

Možda će vas iznenaditi činjenica da prosječna godišnja plata softverskog inženjera u Berlinu iznosi samo 61 hiljadu dolara. Pošto su u računicu uključeni plate za dva inženjera, dizajnera i troškovi godišnjeg izdavanja 90 kvadratnih metara poslovnog prostora, ispada da je za pokretanje biznisa u Berlinu potrebno “samo” 212 hiljada dolara.

U Singapuru ta cifra iznosi oko 230 hiljada, dok bi u Pekingu za malu kompaniju bilo potrebno skoro 260 hiljada dolara.

Kada je riječ o najskupljim lokacijama, na prvom mjestu je San Francisko sa potrebnih 388 hiljada dolara, slede Paolo Alto sa 379 hiljada i na kraju glavni grad SAD, Vašington sa 318 hiljada dolara. Uprkos tome što je ciena nekretnina daleko jeftinija u Paolo Altu nego u San Francisku, inženjeri koji rade u Silicijumskoj dolini “očekuju” zaradu za 12 hiljada dolara veću na godišnjem nivou od svojih kolega. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *