Prodajom obveznica ostvaren promet od oko 43 miliona eura

Na Montenegroberzi danas su prodate 4.272 državne obveznice, po nominalnoj vrijednosti od 10.000 eura, čime je za potrebe budžeta prikupljeno oko 43 miliona eura.

Izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović, rekao je da je prva aukcija za prodaju državnih obveznica bila uspješna i da je ukupno zaključeno 16 transakcija, dok je na kupovnoj strani učestvovalo šest brokerskih kuća.

On je podsjetio da je ukupno prospektom bilo predviđeno emitovanje 10.000 obveznica nominalne vrijednosti 10.000 eura, što bi u apsolutnim iznosima značilo da je država tražila da putem emisije prikupi 100 miliona eura.

Maksimović je na konferenciji za novinare saopštio da, shodno pravilima Montenegroberze, i sjutra postoji mogućnost da potencijalni investitori kupe te hartije od vrijednosti tokom cjelodnevnog trgovanja.

Na kupovnoj strani učestvovali su CG Broker diler, Bull and Bear broker diler, Hipotekarna banka, Global broker diler, Market broker diler i Podgorički broker.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima Maksimovića, samim prospektom je bio predviđen prag uspješnosti emisije od 30 odsto, što znači da je on ostvaren.
– Možemo konstatovati da je emisija obveznica bila uspješna – kazao je Maksimović i dodao da kamatna stopa koju nose te obveznice iznosi pet odsto.

Emisija obveznica je, kako je rekao, upoređujući je sa ostalim kreditnim aranžmanima sa domaćim i stranim komercijalnim bankama i prethodnim emisijama koje je država imala na međunarodnom tržištu, urađena po najnižoj kamatnoj stopi.

pobjeda.me

Check Also

Dodatnih 200 promo kodova za korisnike aplikacije MojNovčanik

Zbog velikog interesovanja Hipotekarna banka i Mastercard, za najbrže korisnike aplikacije MojNovčanik, poklanjaju dodatnih 200 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *