Od prodaje državnih obveznica 43.150.000 eura

Dodajte komentar

Ukupan promet ostvaren prodajom 4.315 državnih obveznica tokom prethodna dva dana iznosi 43.150.000 eura, saopšteno je iz Montenegroberze.

Na Montenegroberzi se i danas odvijala trgovina državnim obveznicama, sa kojima je ostvaren promet od 430.000 eura. Kako je saopšteno iz Montenegroberze, kupljene su još 43 obveznice, nominalne vrijednosti 10.000 euru po obveznici.

Kupovina se realizovala preko šest brokerskih kuća i tri banke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Javnim prospektom o emisiji državnih obveznica bilo je predviđeno 30 odsto uspješnosti navedene emisije, tako da sa oko 43 odsto ostvarene realizacije možemo konstatovati da je emisija državnih obveznica bila uspješna”, navode u Montenegroberzi.

Odlukom Vlade Crne Gore na Montenegroberzi se 3. marta održala aukcija za prodaju državnih obveznica. Realizacijom navedene emisije Vlada Crne Gore će prikupiti sredstva za državni budžet.

Ukupan iznos emisije je 100.000.000 eura. U ponudi se nalazilo 10.000 državnih obveznica, nominalne vrijednosti 10.000 eura po obveznici.

Rok dospjeća navedenog instrumenta je četiri godine.

“Radi se o amortizujućoj obveznici, odnosno vlasnicima će biti isplaćivani jednaki polugodišnji anuiteti, koji se sastoje od djela glavnice i kamate na preostali dug. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od pet odsto na godišnjem nivou“, objašnjavaju u Montenegroberzi.

Pored ostvarenog prometa, realizovana emisija ima višestruki značaj za Montenegroberzu i crnogorsko tržište kapitala, koji se prije svega ogleda u uvođenju nove hartije od vrijednosti sa kojom će biti uspostavljeno sekundarno tržište čiji će se pravi efekti osjetiti uskoro. CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *