Na birou rada skoro 11.000 visokoškolaca

Dodajte komentar

Ukupan broj nezaposlenih na kraju prošle godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bio je 34.514, što je za 10,5 odsto više nego godinu ranije.

Broj nezaposlenih sa fakultetskom diplomom iznosi 10.947 pišu Vijesti.

Udio visokoobrazovanih u ukupnom broju nezaposlenih sada iznosi 31,7 odsto ili skoro trećinu, dok je na primjer 2006. taj udio iznosio šest odsto.

Zavod u ovaj ukupan broj nezaposlenih visokoškolaca računa i skoro četiri hiljade onih koji se nalaze u programu stručnog osposobljavanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kao posebne zabrinjavajuće podatke Zavod navodi da je u školskoj 2013/14. godini čak 80 odsto maturanata srednjih škola upisalo fakultet, kao i da se na završnim godinama crnogorskih fakulteta nalazi preko

9.000 studenata. Konstatovano je da se iz godine u godinu povećava broj onih koje sistem visokog obrazovanja šalje na biro rada, jer je tražnja poslodavaca mnogo manja. Prošle godine ukupno su zaposlena 2.683 visokoškolca.

Ukupan broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta prošle godine je bio za 16,5 odsto manji nego godinu ranije, dok je broj oglašenih slobodnih mjesta za visokoškolce smanjen za 54,3 odsto. Broj slobodnih radnih mjesta za srednjoškolce smanjen je za 14,6 odsto, dok je istovremeno potražnja za polukvalifikovanom radnom snagom utrostručena.

Zapošljavanje posredstvom Zavoda za zapošljavanje takođe je u primjetnom padu. U 2013. je zaposlena 15.021 osoba, što je u odnosu na 2012. godinu, kada je zaposleno 21.704, manje za 6.708, odnosno za 30,8 odsto.

“Okolnost da je tražnja za nekvalifikovanom radnom snagom veća od ponude ukazuje na to, da se u tim uslovima, češće traži niže plaćena radna snaga”, navedeno je u izvještaju Zavoda.

Problem nezaposlenosti, kako je navedeno, izraženiji je u sjevernim opštinama u odnosu na središnji, a posebno na južni region Crne Gore.

Od ukupnog broja nezaposlenih na kraju prošle godine 34 odsto se odnosilo na sjeverni region, a od ukupnog broja onih koji su pronašli posao na sjeverni region se odnosi svega 10 odsto. Od ukupnog broja oglašenih slobodnih radnih mjesta na sjever se odnosilo svega 7,4 odsto, iako u ovom regionu živi oko 30 odsto stanovništva.

Prosječna stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori bila je 14,88 odsto, dok je u čak šest gradova na sjeveru preko 20 odsto. Jedina opština sa juga koja liči na sjever je Cetinje gdje je stopa 23,24 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *