5 poslova od kojih se najbrže oboli

Dodajte komentar

Za neka zanimanja je jasno da su opasna, kao na primjer ona koja se obavljaju u opasnim uslovima – poput drvosječa, radnika na dalekovodima, rudara …

Neki poslovi u sebi nose opasnosti kojih niste svjesni, a koji mogu značajno uticati na vaše zdravlje.

Poljoprivrednici

Iako poljoprivrednici puno borave na otvorenom i vode fizički aktivan život, pa stoga imaju manje stope smrtnosti od bolesti srca ili na primjer, raka crijeva ili pluća, imaju mnogo veći rizik od nekih drugih bolesti, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak. Među njima su leukemija, rak kože, usana i prostate. Zašto? Izloženi su opasnim hemikalijama, pesticidima, đubrivima kao i životinjskim virusima i prašini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Građevinski radnici

Dizalice koje mogu ispustiti teret, padovi sa velikih visina i teška mašinerija nisu jedine opasnosti na gradilištima. Mnogi radnici koji rade na rekonstrukciji zgrade ili su nekada radili na njihovoj izgradnji, bili su i jesu izloženi azbestu, koji može da izazove asbestozu i rak pluća i 40 godina nakon što ste bili izloženi tom toksina koji se taloži u plućima.

Vatrogasci

Prilično je jasno zašto je opasno biti vatrogasac, ali povrede i udisanje dima nisu najveća opasnost, tvrde američke vlasti. Sedam je puta vjerovatnije da će umrijeti vatrogasac od srčanog udara nego od udisanja dima, a dva puta vjerovatnije nego od nesreće, pokazuje statistika. Uzrok je stres, fizički i psihički. Prema jednoj studiji, dok se bore sa požarom, rizik od srčanog udara vatrogascima se povećava za sto puta.

Piloti

“Ne treba letjeti preblizu suncu” je izreka koja je, čini se, vrlo tačna kod pilota komercijalnih aviona. Naime, Islandski univerzitet napravilo je studiju koja je pokazala da piloti imaju 25 puta veću šansu da obole od malignog melanoma, što je najsmrtonosniji oblik raka kože. Uzrok bi mogla biti pojačana kosmička radijacija kojoj su izloženi, ali i životni stil, koji uključuje besplatne letove u tropske destinacije i puno sunčanja, kao i stalno mijenjanje vremenskih zona, što može uticati na sposobnost tijela da se bori protiv bolesti.

Svi radnici koji sjede za stolom

Bez obzira na to koliko vam je stolica udobna ili tastatura ergonomska, karijera za kancelarijskim stolom je opasna. Posao na kojem sjedite cio dan sa sobom nosi 82 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na poslove na kojim se sjedi do četiri sata nedeljno. Osim onog očiglednog – više sjedenja znači manje aktivnosti, a time i manje sagorijevanje kalorija, pretjerano sjedenje utiče i na to kako mišići procesiraju glukozu i sagorijavaju salo. Naučnici su ustanovili da redovno vježbanje značajno umanjuje taj rizik. Međutim sjedenje sa sobom nosi i povećan rizik od raka debelog crijeva, a o bolnim leđima da ne govorimo. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *