Prihvaćena Pejovićeva ponuda za KAP, sad se pita Parlament

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić prihvatio je ponudu Uniproma Veselina Pejovića da mu proda imovinu KAP-a  za  28 miliona eura.

“Odluku sam donio poslije konsultacija sa stečajnim sudijom i nakon što sam čuo mišljenje odobra povjerilaca. Razlozi za moju odluku su trenutna situacija u KAP-u, ćelije se same gase, a bojim se da na trećem oglasu ne bi imali nijednog kupca”, rekao je Perišić na konferenciji za novinare održanoj u upravnoj zgradi KAP-a.

Prema njegovim riječima odluku u izboru najpovoljnije ponude u roku od deset dana dostaviće stečajnom sudiji i odboru povjerilaca nakon čega će povjerioci imati pravo i na eventualni prigovor.

“Odluka će postati pravosnažna nakon što stečajni sudija razmotri i donese odluku o eventualnim prigovorima”, dodao je Perišić.

Na pitanje da li će njegova odluka o pridaji KAP-a biti dostavljena Skupštini Crne Gore kako je to predviđeno važećom Zakonom o zaštiti državnih interesa u metalskom kompleksu Perišić je objasnio da to zavisi od odluke Ustavnog suda koji bi u međuvremenu trebalo da ocjenjuje ustavnost i zakonitost odredbi ovoga zakona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Tržište je pokazalo da nema interesovanja za KAP. Imali smo jednu ponudu i nijesmo imali puno izbora. Sve drugo bi bila neizvjesnost sa krajnjim ishodom koji bi značio zaustavljanje proizvodnje i smanjenje vrijednosti imovine fabrike, što bi značilo manju mogućnost njenog unovčenja i namirenja povjerioca”, rekao je Perišić na konferenciji za novinare.

Perišić je podsjetio da su na prvi oglas za prodaju imovine KAP-a, koji je raspisan početkom decembra, stigle četiri ponude, a na drugi, objavljen 18. januara, samo jedna.

“Svako odlaganje prodaje imovine i treći oglas nosio bi rizik da možda ne bi imali ni jednu ponudu. U situaciji u kakvoj je trenutno KAP, imajući u vidu da se proizvodnja jedva održava i ćelije same gase, nijesmo imali mnogo izbora”, kazao je Perišić.

Perišić je kazao da je od resornog Ministarstva tražio da se odredi o dodatnim uslovima ponude, koji nijesu u nadležnosti stečajne uprave, među kojima je i tražena cijena struje od 38 eura po megavat satu (MWh), sa troškovima prenosa, koja se ne bi mijenjala narednih pet godina.

“Iz Ministarstva su me obavijestili da uskoro očekuju odgovor EPCG. U ovom trenutku ne znam kakav će odgovor biti, ali u svakom slučaju tu informaciju ćemo imati vrlo brzo”, naveo je Perišić.

On je saopštio da je dio uslova koji je postavio Uniprom već riješen i da očekuje da isto bude i sa ostatkom.

“Nepoznanica ostaje samo cijena struje. Pokušaćemo da dodatne uslove koje je postavi Uniprom riješimo sa nadležnim organima prije zaključenja ugovora, za šta je pokazana dobra volja Glavnog grada i resornih ministarstava”, rekao je Perišić.

On je dodao da stečajna uprava nije bila u situaciji da upoređuje ponude i opredjeljuje se za bolju, već da je imala samo jednu.

“Ponuda je takva kakva jeste”, kazao je Perišić.

Ponude Uniproma

Uniprom je tražio cijenu struje od 38 eura po megavatu, rješavanje imovinskih sporova, proglašenje teritorije KAP-a industrijskom zonom oslobođenom plaćanja komunalnih naknada i taksi. Vlada je početkom februara usvojila zaključke kojim je od resornih ministarstava zatraženo da pokrenu procedure za ispunjavanje uslova.

Uniprom je ponudio da cijenu od 28 miliona eura isplati iz dva dijela. Prvih 15 miliona eura uplatio bi odmah po zaključenju ugovora, a naknadno 13 miliona u dogovoru sa povjeriocima.

Najavljena su investiciona ulaganja od 76 miliona eura do 2018. godine, od čega već ove godine 20 miliona u remont ćelija Elektrolize i šest miliona u Fabriku glinice.

Ukoliko Pejoviću bude ispunjen uslov u vezi cijene struje zaposlio bi najamnje 300 od sadašnjih 720 zaposlenih, a u suprotnom bi ugasio Elektrolizu i Fabriku anoda i uvozio metal za preradu.

Tada bi angažovao oko 200, a možda i manje radnika. Protiv Pejovića tužilaštvo vodi postupak zbog napada na poslanika Nebojšu Medojevića. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *