Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Dodajte komentar

Iako ima preko pola miliona nezaposlenih, u BiH bi ljekari, medicinsko osoblje i stručnjaci u IT sektoru, mogli lakše da nađu posao.

U BiH, u kojoj je na evidencijama zavoda za zapošljavanje više od 550 hiljada ljudi, a realna stopa nezaposlenosti se procjenjuje na 27 odsto, posla ipak ima, a među najtraženijima su IT stručnjaci, ljekari i pomoćno medicinsko osoblje. Komercijalista, trgovac, administrativni radnik, direktor, kreditni službenik, računovođa, konobar, kao i grafički dizajner i farmaceut se nalaze među desetak najtraženijih zanimanja u prošloj godini, kaže Samra Mujanović iz redakcije portala posao.ba predstavljajući zbirne podatke za 2013.

Posredujući u traženju posla na portalu su prikupili i informacije kako je najveća plata za ponuđeno radno mjesto bila 7400 KM (3785 eura) i to za jednu direktorsku poziciju, dok su se za konobarske poslove nudile plate od 350 KM (179 eura). Prosječna plata u BiH nešto je veća od 400 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pokazatelji do kojih su došli u portalu posao.ba, prikupljeni su na osnovu oglasa za nešto manje od 22 hiljade radnih mjesta, a pokazalo se i kako su poslodavci za svako otvoreno radno mjesto u prosjeku primali po 45 prijava.

Do posla sve teže dolaze oni koji bi radili u turizmu, bavili se arhitektonskim uslugama ali i poljoprivredom, ribarstvom, šumarstvom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *