Zlato i srebro moraju imati žig, finoću i znak proizvođača

Dodajte komentar

Smanjenaje mogućnost nelegalnog ulaska zlata, srebra, odnosno dragocjenih metala od kada je Ministarstvo ekonomije uvođenjem kontrolne liste uvelo je obavezu dobijanja dozvole za uvoz.

Iz Uprave za inspekcijski nadzor su komentarisali dinamički plan aktivnosti Metrološke inspekcije za ovu godinu kojim su planirane kontrole Bara i Ulcinja.

Prema riječima UIP-a Ive Čukić predmeti od srebra i zlata moraju imati državni žig, oznaku finoće, znak proizvođača…

„Predmeti od dragocjenih metala iznad odgovarajuće težine (predmeti od zlata teži od jednog grama i srebra teži od tri grama) koji se stavljaju u promet, pored državnog žiga, moraju da posjeduju oznaku finoće i znak proizvođača, odnosno uvoznika predmeta od dragocjenog metala“, kazala je Čukić Pobjedi.

Ona je navela da svi predmeti koji posjeduju odgovarajući državni žig su prethodno ispitani i žigosani i ispunjavaju zakonske uslove da se nalaze u prometu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Čukić kaže da do sada metrološka inspekcija nije registrovala prodaju predmeta od dragocjenih metala bez dokumenata o porijeklu robe.

„Do sada metrološka inspekcija nije imala slučaj prodaje predmeta od dragocjenih metala bez dokumenata o porijeklu robe“, kazala je ona.

Istina je, kaže Čukić, da ima slučajeva da predmeti od dragocjenih metala nemaju državni žig.

Iz nadležnih državnih organa kažu da je neophodno adekvatno djelovanje institucija zaduženih za kontrolu unutrašnjeg tržišta u cilju efikasnog suzbijanja ove vrste neregularnosti. (Pobjeda)

Carinici su prošle sedmice oduzeli neprijavljenu robu vrijednosti 60.000 eura, među kojima se nalazila i izvjesna količina srebra, 797 komada različitog srebrnog nakita, na graničnom prelazu Dobrakovo.U toku prethodne godine, kako je saopšteno, podnešena su dva zahjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog stavljanja u promet nežigosanih predmeta od dragocjenih metala gdje je izrečene ukupna novčana kazna 3.350 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *