Španija: Od tereta Evrope do njenog motora

Dodajte komentar

Španija će podići prognozu ekonomskog rasta na jedan odsto za ovu godinu i na 1,5 odsto za 2015, izjavio je premijer te zemlje, Marijano Rahoj.

Trenutna prognoza rasta za 2014. iznosi 0,7 odsto, nakon što je španska privreda prošle godine potonula 1,2 odsto u vreme borbe sa posledicama “pucanja balona” na tržištu nekretnina iz 2008, prenosi agencija Frans pres.

Četvrta po veličini ekonomija eurozone se u trećem kavrtalu 2013. izvukla iz recesije uz privredni rast od 0,1 odsto, najvećim dijelom zahvaljujući rastu izvoza. Rahoj navodi da su za izvlačenje zemlje iz recesije zaslužne teške ekonomske reforme i mjere štednje koje je pokrenula njegova konzervativna vlada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Španija je bila teret Evrope, a sada je njen motor”, rekao je premijer u obraćanju parlamentu.

“Vjerovatnoća da ćemo tražiti medjunarodnu pomoć, izaći iz eurozone, izgubiti povjerenje – više nisu opcije”, rekao je Rahoj.

Iako je izbjegla da zatraži širi paket finansijske pomoći sredinom 2012, španska vlada je morala da traži 41,3 milijarde eura vrijedan zajam od eurozone da bi spasila svoje posrnule banke, opterećene visokim nivoom rizičnih sredstava.

Rahoj je takođe rekao da vlada ove godine očekuje rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti trenutno iznosi nešto iznad 26 odsto. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *