Kvadrat stana u Podgorici do hiljadu i po eura

Dodajte komentar

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u prošloj godini bila je 1.152 eura i porasla je za 3,2 odsto u odnosu na 2012. godinu, kada je kvadrat koštao 1.160 eura.

Ipak, tržišne cijene se razlikuju u odnosu na zvanične podatke Monstata, a cijene stanova u Podgorici kreću se od 1000 do 1.500 eura za kvadrat stana.

U odnosu na prosjek u Crnoj Gori, cijena kvadrata u glavnom gradu, prema podacima Monstata, veća je za 68 eura i iznosi 1.128 eura, a prošle godine je prodat 591 stan, što je za 106 stanova više u onosu na 2012. godinu kada je u Podgorici prodato ukupno 485 stanova.

– U ovoj godini je zadržan isti nivo cijena i isti nivo tražnje, kao i u prošloj godini. Nije došlo ni do pada, ni do povećanja cijena, a i tražnja je otprilike ista, koliko mogu da ispratim – kazao je ,,Danu” vlasnik kompanije Zetagradnja, Blagota Radović.

Cijene u drugoj gradskoj zoni, odnosno naseljima Stari aerodrom, Pobrežje i Zabjelo, prema riječima Radovića, značajno su niže u odnosu na stanove koji se prodaju u prvoj gradskoj zoni, odnosno preko Morače. Cijena kvadrata stana u drugoj gradskoj zoni je oko 1000 eura, dok se stanovi na lokaciji preko Morače kreću od 1,3 do 1,5 hiljada eura za kvadrat.

– Stanovi se bolje prodaju u drugoj zoni, odnosno više stanova se proda nego u prvoj – rekao je on.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zetagradnja je od početka godine prodala oko 40 stanova, dok kompanija Cijevna komerc trenutno nema stanova za prodaju. Osim Zetagradnje, najviše stanova za prodaju ima Čelebić kompanija.

– Treba da počnemo neke projekte, imamo najavu za projekat kod kineske ambasade u naselju Zabjelo, a interesovanja, koliko vidim, ima za jeftinije stanove koji se kreću od 1.100 do 1.300 po kvadratu – rekao je vlasnik kompanije Cijevna komerc Danilo Petrović.

Od ukupno 1,07 hiljada stanova, koliko je prodato prošle godine, oko 60 odsto je prodato u Podgorici.

Cijena stana na lokaciji preko Morače, koja se duži niz godina smatra ekskluzivnom, identična je prosječnoj cijeni kvadrata u Beogradu, iako kvadrat na prestižnim lokacijama u tom gradu dostiže i 4.000 eura, a cijene stanova su porasle u protekle dvije godine između 10 i 20 odsto, najviše zbog smanjene ponude.

Cijena jednog kvadratnog metra stana u Sarajevu košta između 1.000 i 2.000 eura, u zavisnosti od lokacije, dok je kvadrat u Zagrebu oko 2.000 eura. Stanovi su ubjedljivo najskuplji u Ljubljani, gdje se kvadrat kreće između 2.500 i 3.000 eura, dok u centru grada cijena kvadrata dostiže cijenu od nevjerovatnih 4.000 do 5.000 eura. Cijena kvadrata je ubjedljivo najjniža u Skoplju i kreće se između 800 i 1.400 eura.J.V.

Otplata najmanje 17,2 godine

S obzirom da je prosječna plata u Crnoj Gori u januaru ove godine iznosila 486 eura, a da banke, po pravilu, korisnicima kredita za ratu mogu da odbiju najviše polovinu plate, to znači da kupac stana od 50 kvadrata u drugoj zoni stan može da otplati za najmanje 17 godina i dva mjeseca. To ukoliko kupi stan po 1000 eura za kvadrat. Stan preko Morače od 50 kvadrata na tržištu košta oko 75 hiljada eura, što znači da građanin sa prosječnom platom, ukoliko pristane na ratu do polovine plate, tek nakon 25 godina i sedam mjeseci može da računa da je stambeno zbrinut.

Problem je što najveći broj zaposlenih u Crnoj Gori mjesečno zarađuje 250 eura, pa bi stan u drugoj gradskoj zoni, kupljen po najnižim cijenama trebalo da otplaćuje punih 33 godine i tri mjeseca. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *