Montecargo u prošloj godini poslovao znatno bolje nego u 2012.: Gubitak deset puta manji

Dodajte komentar

Preduzeće Montecargo završilo je prošlu godinu sa gubitkom od oko 170.000 eura, što je za više od deset puta manji gubitak nego u 2012. godini kada je ostvareni gubitak dostigao dva miliona eura, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te kompanije Milivoje Pavićević.

– U prošloj godini ostvareno je povećanje prihoda po osnovu prevoza robe. U tom periodu je po tom osnovu ostvaren prihod od preko šest miliona eura, što je za 33 odsto više u odnosu na 2012, kada je ostvaren prihod od prevoza robe u iznosu od oko 4,5 miliona eura. Stoga je finansijski rezultat poslovanja preduzeća znatno bolji nego u 2012. godini – kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, ta željeznička kompanija, čija je osnovna djelatnost prevoz robe, je u prošloj godini prevezla 38 odsto više nego u 2012.

– U prošloj godini preveženo je oko 947.000 tona robe. U junu i septembru ostvaren je prevoz robe u količinama većim od 100.000 tona na mjesečnom nivou, što je posljednji put evidentirano prije skoro tri godine u aprilu 2011. godine – naglasio je Pavićević.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On dodaje da se dalji porast obima prevoza robe može očekivati oporavkom crnogorske i privreda država u okruženju.

– Montecargo mora da započne pripreme za nastup na slobodnom tržištu, za borbu sa konkurencijom za veći udio transportnog tržišta i izgradnju dobrih partnerskih odnosa sa korisnicima usluga, prevoznicima i dobavljačima – rekao je Pavićević.

Najzastupljenije robe koje su bile predmet prevoza u prošloj godini bili su: putnički automobili iz Kragujevca za Luku Bar, čelični lim iz Željezare Smederevo za Luku Bar, glinica iz Zvornika za Kombinat aluminijuma, boksit iz Nikšića za Zvornik, Slovačku i Češku, staro željezo iz Srbije za Albaniju i žitarice iz Srbije za Luku Bar, Albaniju i Nikšić.

– I u ovoj godini najviše očekujemo od prevoza automobila iz Kragujevca. Očekujemo da ćemo prevoziti oko 440 automobila dnevno, odnosno da će 80 vozova mjesečno prevoziti automobile iz Kragujevca tokom ove godine – saopštio je Pavićević, dodajući da trenutno dva voza dnevno vrše prevoz automobila iz Kragujevca.

Velika očekivanja u Montecargu imaju i od prevoza čelika iz smederevske Željezare, s obzirom na to da imaju informaciju da je ta kompanija ,,nabavila ogromnu količinu sirovina“.

Pavićević je naveo da je od 10. februara počeo prevoz boksita, tako da svakog dana jedan voz preveze od 650 do 700 tona rude iz nikšićkih Rudnika boksita.

– Predstavnici mađarske firme Vagon impeks, koja je glavni kupac Boksita, saopštili su menadžmentu Montecarga da u ovoj godini planiraju kupovinu 200.000 tona rude boksita – kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, u toku su i pregovori sa Željeznicom Albanije u vezi sa prevozom rude gvožđa iz te zemlje prugom za Luku Bar.

– U ovoj godini očekujemo da prevoz žitarica bude na prošlogodišnjem nivou, kada je prevezeno 50.000-60.000 tona, odnosno oko 100 vozova na godišnjem nivou – dodao je Pavićević.

Veliki posao za gasovod

U Montecargu očekuju da u ovoj godini realizuju još jedan ,,veliki posao“.

Pavićević kaže da su im iz barske kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti najavili da postoji interesovanje za uvoz i prevoz cijevi za gasovod Južni tok u Srbiji, preko Bara.

– U toku su pregovori sa Kontejnerskim terminalima i špediterskim kompanijama za prevoz 200.000 tona godišnje cijevi, u naredne tri godine. Ako se to realizuje to bi bio veliki posao – zaključio je Pavićević.

Naplatili četiri miliona eura potraživanja

Iz Montecarga je saopšteno da je u drugoj polovini prošle godine izvršena naplata potraživanja u ukupnom iznosu od oko četiri miliona eura.

– Zahvaljujući tome, izmiren je znatan dio ranije dospjelih obaveza. U periodu od 13. avgusta do  kraja prošle godine izmireno je svih šest zaostalih mjesečnih obaveza po osnovu obračunatih poreza i doprinosa na zarade u ukupnom iznosu od oko  665.000 eura, kao i redovne mjesečne obaveze po tom osnovu u ukupnom iznosu od 466.000 eura. Obračun i isplata zarada sa pripadajućim porezima i doprinosima za decembar 2013.godine izvršena je u prvoj polovini januara ove godine – poručili su iz Montecarga.

Izvor: Pobjeda
Piše: Srđan Popović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *