Državi mjesečno 78.000 eura od takse na pušenje u lokalima

Poreskoj upravi PU je od 1. januara do 18. februara ove godine stiglo 1.070 prijava ugostitelja koji će dozvoljavati upotrebu duvanskih proizvoda u svojim objektima, dok je 377 prijavilo da to neće dozvoljavati.

Oni koji su prijavili da će u njihovim ugostiteljskim objektima biti dozvoljeno pušenje plaćaće taksu od jedan euro mjesečno po kvadratnom metru površine objekta na kojoj se priprema ili služi hrana i piće. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Podnosioci ovih prijava su naveli ukupnu površinu od 78.505 kvadratnih metara, što znači da će isto toliko eura mjesečno plaćati državnom budžetu“, pišu Vijesti.

Prema izmjenama zakona o taksama ugostitelji su imali rok da do 15. januara podnesu prijave, a u suprotnom se smatra da su dozvolili upotrebu duvanskih proizvoda i da su obveznici plaćanja takse.

Ukoliko bi se održao ovaj broj ugostiteljskih objekata i površina na koju se naplaćuje taksa to bi značilo prihod od oko milion eura godišnje za državnu kasu.

Ovaj zakon sa strožim propisima i većim kaznama izmijenjen je krajem godine. Ranije su ugostitelji plaćali taksu samo za dio površine na kojoj bi dozvolili pušenje, pa su mogli da prijave mnogo manju površinu. Za godinu i po primjene tih propisa naplaćeno je svega nešto više od 100 hiljada eura.

Iz Poreske uprava, koja je nadežna za kontrolu obračunavanja i plaćanja takse na upotrebu duvanskih proizvoda, kazali su da su akcije kontrole naročito intenzivirane u posljednja tri mjeseca prošle godine, još dok je važio stari propis, u skladu sa smjernicama Komisije za borbu protiv sive ekonomije. Kazne iznose od 4.000 do 20.000 eura.

„Kontrole su dio svakodnevnih aktivnosti poreskih inspektora i već daju vidljive rezultate, a očekuje se da će i u predstojećem periodu biti obezbijeđen visok stepen dispciline u prijavljivanju i plaćanju takse na upotrebu duvanskih proizvoda”, saopšteno je Vijestima iz Poreske uprave.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.