Državi mjesečno 78.000 eura od takse na pušenje u lokalima

Dodajte komentar

Poreskoj upravi PU je od 1. januara do 18. februara ove godine stiglo 1.070 prijava ugostitelja koji će dozvoljavati upotrebu duvanskih proizvoda u svojim objektima, dok je 377 prijavilo da to neće dozvoljavati.

Oni koji su prijavili da će u njihovim ugostiteljskim objektima biti dozvoljeno pušenje plaćaće taksu od jedan euro mjesečno po kvadratnom metru površine objekta na kojoj se priprema ili služi hrana i piće. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Podnosioci ovih prijava su naveli ukupnu površinu od 78.505 kvadratnih metara, što znači da će isto toliko eura mjesečno plaćati državnom budžetu“, pišu Vijesti.

Prema izmjenama zakona o taksama ugostitelji su imali rok da do 15. januara podnesu prijave, a u suprotnom se smatra da su dozvolili upotrebu duvanskih proizvoda i da su obveznici plaćanja takse.

Ukoliko bi se održao ovaj broj ugostiteljskih objekata i površina na koju se naplaćuje taksa to bi značilo prihod od oko milion eura godišnje za državnu kasu.

Ovaj zakon sa strožim propisima i većim kaznama izmijenjen je krajem godine. Ranije su ugostitelji plaćali taksu samo za dio površine na kojoj bi dozvolili pušenje, pa su mogli da prijave mnogo manju površinu. Za godinu i po primjene tih propisa naplaćeno je svega nešto više od 100 hiljada eura.

Iz Poreske uprava, koja je nadežna za kontrolu obračunavanja i plaćanja takse na upotrebu duvanskih proizvoda, kazali su da su akcije kontrole naročito intenzivirane u posljednja tri mjeseca prošle godine, još dok je važio stari propis, u skladu sa smjernicama Komisije za borbu protiv sive ekonomije. Kazne iznose od 4.000 do 20.000 eura.

„Kontrole su dio svakodnevnih aktivnosti poreskih inspektora i već daju vidljive rezultate, a očekuje se da će i u predstojećem periodu biti obezbijeđen visok stepen dispciline u prijavljivanju i plaćanju takse na upotrebu duvanskih proizvoda”, saopšteno je Vijestima iz Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *