Admiral markets: Euro i dalje jača, američke dionice rastu!

Dodajte komentar

Prošle sedmice nije bilo mnogo vijesti koje su imale uticaj na kretanje vrijednosti valuta. Jedino što treba spomenuti su nešto lošiji od planiranih pokazatelji poslovnog povjerenja u Evropi. No čak ni to nije spriječilo euro u daljem jačanju u odnosu na američki dolar ali i sve ostale valute.

Jačanje nije bilo značajno, ali se kurs EUR/USD približio vrhu dosegnutom pred kraj prošle godine i trenutno iznosi na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3730.

U nedjelju je čak i inače rezervisani čelnik Evropske centralne banke, Mario Draghi, izjavio da ako inflacija nastavi padati, ECB će morati preduzeti nešto da je podigne jer inflacija u Eurozoni trenutno iznosi samo 0,8% što da daleko ispod željene stope inflacije. Budući da bi bilo kakva mjera imala negativan uticaj na vrijednost eura, možda je na taj način htio poručiti da bi i on htio da euro oslabi.

Ostale valute su blago oslabile u odnosu na američki dolar u toku prošle nedjelje dok su američke i njemačke dionice i dalje vrlo visoko, blizu rekordnih niova dosegnutih prije otprilike mjesec dana.

Cijena zlata, srebra i nafte, kojima je također moguće trgovati preko Admiral Marketsa, isto raste. Od početka godine vrijednost zlata je porasla 11% a srebra 13%, dok je cijena nafte na početku godine prvo pala oko 7% te nakon toga porasla čak 12% u mjesec dana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovu sedmicu nema mnogo najavljenih vijesti koje bi mogle imati značaj uticaj na finansijska tržišta pa će investitori u miru moći procijeniti da li cijene pojedinih instrumenata imaju realnu pologu u generalnoj situaciji u razvijenim ekonomijama.

Od najavljenih vijesti spomenuti treba izlazak podatka o američkom BDP-u u prethodnom kvartalu, a očekuje se da je rast iznosio 2,6% o čemu za sada Evropa može samo sanjati.

Kakva kretanja cijena na finansijskim tržištima očekivati u narednom periodu?

Dionice već nekoliko godina skoro pa bez predaha rastu, te se može očekivati da će prije ili kasnije doći barem do blaže korekcije od 10-15%. Takvu korekciju može pokrenuti nekoliko loših vijesti koje bi se, nakon dugog perioda optimizma, vrlo lako mogle pojaviti.

Kada su u pitanju valute, u fokusu je euro, koji je i dalje poprilično visoko, te bi bilo logično da oslabi u odnosu na dolar. Kao i kod dionica, nekoliko loših vijesti bi mogle dovesti do značajnije korekcije te bi EUR/USD u narednim mjesecima mogao lako pasti na 1,3500 a možda i nastaviti padati prema 1,3000.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova te popis svih najavljenih vijesti koje su bitne za vrijednost valuta možete pratiti na stranicama Admiral Marketsa.

Za Bankar.me:
Josip Kokanović, mag.oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *