Montenegro berza 3. marta emituje obveznice vrijedne 100 miliona eura

Dodajte komentar

Odlukom Vlade Crne Gore o emisiji državnih hartija od vrijednosti i donesenim rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica od strane Komisije za hartije od vrijednosti, 3.marta tekuće godine, na Montenegroberzi biće održana aukcija za prodaju državnih obveznica, saopštio je Portalu Analitika direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

Sredstva prikupljenja iz navedene emisije koristiće se za obezbjeđivanje sredstava za finansiranje državnog budžeta.

-Ukupni iznos emisije je 100.000.000 eura i u ponudi će se naći 10.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 10.000 eura.  Rok dospijeća navedene hartije od vrijednosti je četiri godine, a obveznica je amortizujuća, odnosno vlasnicima će se isplaćivati polugodišnji jednaki anuiteti, koji uključuju dio glavnice i kamatu na preostali dio duga. Obveznice nose godišnju fiksnu kamatnu stopu u iznosu od pet odsto. Na ovaj način, po prvi put Vlada Crne Gore izlazi na domaće tržište kapitala u pravcu prikupljanja sredstava za finansiranje budžeta– istakao je Maksimović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uzimajući u obzir iznos i značaj emisije, aukcija predstavlja jednu od najvažnijih transakcija koja će se održati na crnogorskom tržištu kapitala.

-Za Montenegroberzu i sve učesnike na tržištu, navedena emisija nosi višestruku korist.  Od najvećeg značaja je uvođenje nove hartije od vrijednosti, sa kojom će biti uspostavljeno sekundarno tržište u periodu od naredne četiri godine. Na taj način po prvi put na finansijskom tržištu ćemo imati dužnički instrument kao tržišni materijal, a država će dobiti i mogućnost da svojim dugom upravlja na domaćem finansijskom tržištu. Značaj emisije je i u uspostavljanju mehenizma, kojim će se obezbijediti dalji odliv sredstava iz finansijskog sistema, jer su se ranije događale situacije da se subjekti iz Crne Gore javljaju kao kupci crnogorskih obveznica na sekundarnom međunarodnom finansijskom tržištu- naveo je Maksimović.

Sagledavanjem trenutne situacije na finansijskom tržištu Crne Gore, koja karakteriše visoki nivo likvidnosti, očekujemo uspješnu emisiju navedenih obveznica.

-Obveznica će biti pristupačna i ulagačima iz redova stanovništva i na taj način će pružiti alternativu tradicionalnim oblicima štednje, kroz investiranje u instrumente koji po pravilu nose najmanji rizik. Takođe, posredstvom novouspostavljenog partnerskog odnosa sa Istanbulskom berzom, očekujemo da će država uspjeti da animira i investitore sa turskog tržišta kapitala u pravcu kupovine navedenog instrumenta. Nadamo se da ćemo se kroz uspješnu emisiju definisati kao mjesto na kojem je moguće uspostaviti uspješno prikljupljanje kapitala i da će kroz pozitivno iskustvo države kao subjekta prisutnog na tržištu kapitala u proces prikljupljanja kapitala na berzi krenuti i ostali privedni subjekti– zaključio je Maksimović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *