AXA Grupa: Neto dobit 4,5 milijarde eura

Dodajte komentar

Osiguravajuća grupa AXA, drugi najveći evropski osiguravač nakon njemačkog Allianza, u 2013. ostvarila je ukupni prihod od 91,25 milijarde eura, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare u sjedištu kompanije u Parizu. Neto dobit kompanije u prošloj godini porasla je 10 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 4,48 milijardi eura pa je Upravni odbor predložio povećanje dividende po dionici za 13 posto u poređenju s 2012., navodi se u saopštenju kompanije.

U 2012. AXA je prihodovao 90,13 milijardi eura uz neto dobit od 4,06 milijarde eura.

“Zahvaljujući posvećenosti i angažmanu naših zaposlenih ostvarili smo izuzetan rezultat u 2013., godini koja predstavlja još jednu prekretnicu u ostvarenju ambicija AXA Grupe. U svim poslovnim linijama poslovali smo dobro i to nam je donijelo visoke prihode. Zato je Upravni odbor predložio da se poveća dividenda našim dioničarima”, rekao je Henri de Castries, predsjednik i izvršni direktor AXA Grupe.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U životnim osiguranjima i štednji AXA Grupa ostvarila je premiju od 55,3 milijarde eura, što je za 0,5 posto više nego u 2012. Dobro poslovanje u neživotnim osiguranjima potvrđuje zaračunata bruto premija od 28,8 milijardi eura, što je 1,8 posto više nego prethodne godine. Poslovnu godinu AXA Grupa zaokružila je porastom prihoda od upravljanja imovinom za 3,5 posto, na 3,46 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *