Radnici Solane u petak na protest pred Opštinom

Dodajte komentar

Radnici ulcinjske Solane najavili su za sjutra pred Opštinom mirne proteste kako bi pokušali da skrenu pažnju na svoje probleme.

U međuvremenu, Bojša Šotra, izvršni direktor Eurofonda koji gazduje Solanom, priznao je da su od uvođenja programiranog stečaja 2005, pojedinci iz uprave poslovali nedomaćinski te da je zbog toga zaposlio osobu kojoj je zadatak da budno motri na imovinu firme.

“Tačno je da su prošle i prethodnih godina nestajale stvari sa Solane i rađene sabotaže na poljima. Ukradena je potopna pumpa koja je snabdijevala polja morskom vodom. Takođe, poslije toga, nova pumpa je onesposobljena ubacivanjem raznih stvari i to sve pred berbu, a da ne pričam o krađama vitalnih dijelova bagera, dresina i ostalog”, naveo je Šotra.

Rekao je da se nekima Eurofond zbog loših poslovnih rezultata „zahvalio“ na saradnji dok je druge tužio za nesavjestan rad.

On je u odgovoru na pitanja “Vijesti” kazao da nije siguran da je bilo otuđenja sirove soli u poslijepodnevnim satima.

“Ne znam kome je to bilo u interesu ali zato što nije utvrđeno, ne mogu nikoga da optužim. Znam da je svaki put policija bila obavještavana, ali počinioci nisu nikad pronađeni”, kazao je on.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šotra je tako dijelom odgovorio na brojne optužbe radnika, koji štrajkuju od 21. decembra prošle godine. Oni su nedavno optužili menadžment i vlasnike da su oštetili firmu i državu za milionske iznose i prevarili radnike. Radnici su tvrdili da je uprava u junu i julu prodala šest hiljada tona neprerađene soli kćerki firmi po cijeni od dva i po centa po kilogramu, više nego dva puta manje od tržišne vrijednosti.

Podsjetili su da su prošle berbe „kidani vagoni i dresine i prodavani kao staro gvožđe, netransparentno i sumnjivim firmama“.

Radnici tvrde da je uprava istovremeno rashodovala i preostalu opremu iz firme. Šotra je kazao da čovjek koga je zaposlio kontroliše i menadžment i radnike, bez izuzetka.

“Istovremeno, postavljene su i kamere na ulaznoj kapiji i u krugu fabrike. Potvrdilo se da je ovaj potez bio ispravan, tako da ubrana so stoji ispod nastrešice, a krađe i havarije su gotovo nestale”, kazao je Šotra.

“Radilo se u četiri smjene”

Iz sindikata solane iznijeli su nove optužbe na račun uprave koje se odnose na berbu 2010. godine kada je ubrano 30 hiljada tona soli a isparilo 17.000.

”Berba je bila izuzetno uspješna, Zapadna Evropa je te zime bila okovana ledom a potražnja za našom solju eskalirala do neslućenih razmjera. U fabrici se tona neprerađene soli prodavala za 70 eura. Pakovalo se i tovarilo u četiri smjene, čak je primljena i dodatna radna snaga”, tvrde u sindikatu. Umjesto da u to vrijeme radničke plate budu adekvatne, direktorica uz pomoć tadašnjeg IO sindikata donosi odluku da zaposleni primaju dohodak po minimalnoj cijeni rada koja je iznosila 80 eura”, tvrde u sindikatu i dodaju „da je kada je snijeg okopnio na svjetlost dana dospio podatak da se u hali za skladištenje sirove soli kriptodepresijom ”istopilo” ni manje ni više nego 17.000 tona proizvoda“.

“Na osnovu presjeka koji je uradila revizorska kuća ”Reviko” iz Podgorice sumnje o nestaloj soli postaju gotova činjenica. U firmu su ušli i inspektori MUP-a i o tome i danas u policiju i tužilaštvu postoje dokazi”, navode sindikalci.

Oni tvrde da su kamioni tada iz solane izlazili sa lažnim ili bez otpremnica, a da su u Bijelom Polju rađena nova dokumenta za prelaz preko granice.

“Postavlja se pitanje da li je to sve sama u dužem vremenskom periodu mogla raditi jedna osoba ili je po srijedi organizovani kriminal osmišljen i potpomognut sa vrha”, pitaju se u sindikatu. Radnicima je sumnjiva i odluka borda direktora da uvaže „falsifikovane izvještaje vještaka geodetske i građevinske struke i smanje gubitak sa 17.000 tona soli na gubitak od 4.000.

Radnici Solane podsjetili su za “Vijesti” uoči jučerašnjeg skupa pred zgradom Opštine da već pet godina firma zaposlenima ne uplaćuje doprinose dok poreska uprava ćuti iako zna da je time država zakinuta za milionski iznos.

Radnici Solane u nabrajanjima grijehova menadžmenta tvrde i da je uprava rashodovala i preostalu opremu iz firme – dvije potopne litostroj pumpe i agregat 2,8 megavata koji je bio u ispravnom stanju proizvođača “Uljanik” Pula.

Sa ulcinjske solane je, kako su podsjetili, nestala i čuvena sakupljačica, svojevremeno veoma skupo plaćena u Španiji, a koja se kasnije pokazala kao neadekvatna za bazene fabrike “Bajo Sekulić”.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *