Credit Suisse promijenio sistem bonusa

Dodajte komentar

Credit Suisse, druga po veličini švajcarska banka, ponudiće zaposlenima izmjenu svog sistema bonusa koji je bio uspostavljen kako bi se rizik prenio s banke na zaposlenog, ali je „pao“ zbog nove regulacije, piše Financial Times.

Novi sisem nagrađivanja, kojim je omogućeno da više od 5500 zaposlenih – direktora i izvršnih direktora – dobije bonus u obliku vrijednosnih papira povezanih s bančinim portfeljom derivata, banka je uvela početkom 2012. godine.

Bankari zaposleni u banci Credit Suisse moraće čekati do 2021. kako bi unovčili svoje bonuse koji su im dodijeljeni prije dvije godine u sklopu programa nagrađivanja poznatog kao PAF, nakon što je intervenisao regulator.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po izmjenjenim pravilima bankari koji su imali pravo svoje bonuse unovčiti 2016., pet godina nakon što su ih zaslužili, moraće pristati na odgađanje od još pet godina ili na promjenu modela.

Banka Credit Suisse je, naime, dobila nalog da promijeni sistem nagrađivanja poznat kao Partner Asset Facility (PAF) zbog promjena koje su uvele međunarodne agencije za nadzor banaka.

Menadžerima te banke bonusi su, vjerovali ili ne, bili dobrim dijelom isplaćivani kroz portfelj “loših kredita”, kako bi ih bolje motivisali. Taj način isplate je rizičan, ali banci omogućava smanjenje rizika, a bankare motiviše da dugove efikasnije naplate.

Prvi promjenjeni model koji su im ponudili zove se Contingent Capital Awards (CCA), a sastoji se od vrijednosnica koje će biti bezvrijedne ako adekvatnost kapitala Credit Suissea padne ispod nivoa od sedam posto.

“Ako prihvatite model CCA, banka neće odgoditi rok naplate po modelu PAF2, pa ćete se naplatiti već 2016., ako nam regulator to dopusti”, stoji u saopštenju banke.

Nude im i treću opciju koju su nazvali Capital Opportunity Facility. Ona bi “dospjela” nakon sedam godina, a iznos nagrade bio bi vezan za portfelj loših zajmova.

Credit Suisse među prvima je uvela neobične načine isplata bonusa svom menadžmentu, kojima je uvela vezanje iznosa nagrada i likvidnosti banke ili drugih pokazatelja uspješnosti.

Princip uvođenja bonusa s odgađanjem i dodatnim uslovima postala je gotovo standard u londonskom Cityju i njujorškom Wall Streetu nakon posljednje velike bankarske krize. banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *