Zagrebačka banka obilježila 100-godišnjicu poslovanja

Dodajte komentar

U obnovljenim prostorima Gradske štedionice na Trgu bana Josipa Jelačića sinoć je obilježeno 100 godina rada te štedionice, prethodnice Zagrebačke banke.

Samo Gradska štedionica danas bi, da je samostalno društvo, bila veća od polovine banaka po svojim poslovnim rezultatima. Osnovala ju je tadašnja zagrebačka Gradska Skupština, s idejom koja je i danas u temeljima djelovanja Zagrebačke banke – da svojim kapitalom te odgovornim kreditiranjem jamči za sve uloge štediša, da ne djeluje na teret gradskog budžeta, da podstiče štednju svih slojeva društva te s prikupljenim novcem podrži razvoj Zagreba”, istakao je Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, prenosi Business.hr

Između ostaloga, kazao je i da odgovornim kreditiranjem te ukupnim poslovanjem i nakon četiri godine recesije, iz tekuće operativne dobiti Banka uspijeva pokriti sve bilansne rizike i ostvariti minimalnu dobit dioničarima.

“A štedne uloge i depozite štiti još i kapital banke čija je stopa adekvatnosti 23 posto, među najvišima u Evropi”, napomenuo je Luković.

Na svečanosti je uručena donacija od 500.000 kuna Dječjem domu u Nazorovoj ulici, koji takođe ove godine također slavi 100-godišnjicu svoga rada. Donacijom će se sanirati i opremiti 350 kvadratnih metara prostora za smještaj malodobnih trudnica i majki s djecom koje su napuštene, bez podrške obitelji i doma.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zagrebačka banka nagradila je i najstarijeg i najmlađeg klijenta poslovnice Gradska štedionica, akademika Vladimira Iblera (1913.) i Filipa Hrvoja (2013.).

Tokom cijele godine Banka će brojnim aktivnostima obilježavaće 100-godišnjicu rada Štedionice, istaknuto je.

Ove godine i Grupa UniCredit, većinska vlasnica Zagrebačke banke, obilježava 15. godišnjicu od ujedinjavanja banke Credito Italiano s još sedam italijanskih banaka. Svoje jubileje slave i članice Grupe – UniCredit Bank Rusija, 25 godina i bugarska UniCredit Bulbank, 50 godina rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *