Turistički razvoj Budve sada potpuno u američkim rukama

Dodajte komentar

Budvanska marina dobila je novog vlasnika, Stratex grupu, kojoj je vlasnik Amerikanac Neil Emilfarb, jedan od glavnih investitora na rezidencijalnom kompleksu vila Dukljanski vrtovi na Zavali kod Budve, kao i drugih projekta u Crnoj Gori, primjerice u Kotoru i Kolašinu.

Naime, Stratex grupa zaključila je ugovor o preuzimanju budvanske kompanije MC Marina, koja je dugogodišnji zakupac luke ispod starogradskih bedema, a ukupna vrijednost ovog posla iznosi tri milijuna eura, pišu Vijesti. Novi zakupac obećava da će za razvoj uložiti 45 miliona eura.

Usto, jedna od Emilfarbeovih kompanija kupila je i 289.002 dionica ili 8,28 posto vlasništva hotelske grupe Budvanska rivijera za 2,17 miliona eura. Neil Emilfarb je predstavnik Stratex Hospitality Holdinga, najvećeg američkog investitora u Crnoj Gori.

Emilfarb je preuzeo završetak projekta na Zavali, počeo izgradnju poslovno-apartmanskog centra DOM XXI nedaleko od Staroga grada, a u planu je i početak projekta u Kotoru, zgrade Jugooceanije i URC Slavija, kao i u Kolašinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Potpisali smo ugovor o kupovini kompanije MC Marina. Trenutno je u toku pravna, finansijska i porezna analiza koju sprovode naši američki advokati i revizorska kuća Deloitte. Nadamo se da će analiza biti završena u aprilu kada bi konačno realizovali ugovor. Marina je ključna za Budvu”, rekao je Neil Emilfarb.

Govoreći o ulaganjima u Crnoj Gori Emilfarb kaže da je veliki broj projekata stao zbog nedostatka finansija ili neadekvatnog menadžmenta.

“To vidimo kao dobru priliku za nove ulagače. Problemi naravno postoje čak i kod potpuno legalnih projekata kao što je naš DOM XXI. Imate ljude koji iz političkih ili privatnih razloga prave probleme. Drugi primjer je da u Reževićima čekamo prostorni plan duže od šest godina. Ali mi smo uporni i vjerujemo da će se odnos prema investitorima s vremenom popraviti”, rekao je Emilfarb.

Dukljanski vrtovi na rtu Zavala kod Budve, projekt u koji se Emilfarb uključio 2011., najveća je američka privatna investicija u Crnoj Gori.

Taj projekt je od početka imao velikih poteškoća jer je ubrzo nakon početka ulaganja bankrotirala ruska kompanija Mirax koja je i započela gradnju naselja koje obuhvata četrdesetak luksuznih vila. U oktobru 2013. američki senator Richard Lugar presjekao je vrpcu kako bi obilježio završnu fazu gradnje kompleksa, a iz kompanije Montera juče je saopšteno da će sve vile biti završene do kraja godine, a do kraja juna 15 vila koje su već prodate. Cijena kvadrata u Dukljanskim vrtovima je od 6 do 8 hiljada eura i znatno je viša od inače visokih cijena u Budvi.

U Budvi čak 528 vezova

Marina Budva je jedna od najljepših crnogorskih marina, tvrde u tom gradu. Smještena je na središnjem dijelu crnogorskog primorja, uz same zidine Starog grada. Otvorena tokom cijele godine marina se prostire na 62 hiljade kvadratnih metara od čega je 4000 metara na kopnu. Marina raspolaže s 528 vezova u moru podijeljenih u 16 sekcija koje su opremljene priključcima za električnu struju i vodu, dok dubina najvećeg gaza iznosi 4,5 metra. Marina Budva koristi se za i smještaj čamaca i ostalih vrsta plovila srednjih i nižih kategorija. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *