Na gradilištima 1.500 radnika iz okruženja

Dodajte komentar

Na gradilištima u Crnoj Gori dominira radna snaga iz okruženja, mahom su iz Srbije, Makedonije i sa Kosova. Za mjesec i po Zavod za zapošljavanje je izdao 2.881 radnu dozvolu radnicima iz inostranstva, piše Pobjeda.

Više od polovine dozvola, oko 1.500, tražio je građevinski sektor.

Građevinska struka, posebno zanatska zanimanja, u Crnoj Gori su deficitarna godinama unazad. Mladi se rijetko i u malom broju opredjeljuju za taj profil zanimanja. Srednje stručne škole, naročito na sjeveru države, često ne mogu da oforme odjeljenje građevinskog smjera, zbog nedovoljnog interesovanja učenika.

U ponudi radne snage registrovane kod Zavoda za zapošljavanje, nalazi se 896 osoba građevinske struke.

Načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju u Zavodu za zapošljavanje Danka Ćetković smatra da se ne treba samo na ovaj broj fokusirati kada se govori o procjenama koliko imamo kadra za građevinarstvo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Veliki broj lica sa osnovnom školom, kao i drugih zanimanja srednjeg obrazovanja imaju neka znanja iz oblasti građevine i uz kvalitetnu doobuku mogu se osposobiti za brojne građevinske poslove“, istakla je Ćetković.

Podsjećamo da je Zavod za zapošljavanje sa opštinom Bijelo Polje partner u projektu obuke oko 3.000 radnika za građevinske poslove, koju organizuje azerbejdžanska kompanija Alec Dubai. Najviše zainterseovanih za obuku ima sa područja Bijelog Polja i Pljevalja, odakle se do sada prijavilo skoro 700 osoba, iz Berana 300 i 70 iz Mojkovca.Očekuje se veći broj prijava nakon što Centar za obuku počne sa radom.

Prvo će se organizovati obuka za ona građevinska zanimanja koja su potrebna u početnoj fazi izgradnje objekta zidari, tesari i pomoćni radnici. A kasnije će se obučavati radnici koji će izvoditi finije radove…

Proteklih godina u ovoj podučnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje za potrebe u građevinarstvu, obrazovano

U Azmontu planiraju da se do 2015. kreiraju i novi moduli iz oblasti ugostiteljstva. Pored obuke polaznici će se upoznati i sa svjetskim standardima zaštite na radu što će sertifikatima dati dodatni značaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *