Avtovaz u gubitku 140 miliona eura

Dodajte komentar

Ruski proizvođač automobila Avtovaz saopštio je juče da je prošle godine zabeilježio gubitak od 6,89 milijardi rubalja (142 miliona eura).

Prethodne, 2012. godine, preduzeće je ostvarilo dobit od 211 miliona rubalja (4,3 miliona eura), prenio je Itar tas.

Prihodi Avtovaza prošle godine su bili 175,2 milijarde rubalja, četiri odsto manje nego 2012. godine.

Na finansijske pokazatelje kompanije uticao je pad operativnih rezultata. Pad automobilskog tržišta odrazio se, prije svega, na automobile ekonomskog segmenta i prodaja Avtovaza je smanjena 19 odsto, na 481.000 vozila.

Bruto dobit za 2013. godinu bila je 12,14 miliona rubalja, 31,4 odsto manje nego 2012. Pogoršanje rezultata kompanija objašnjava i produženom obnovom modela i pripremom za uvođenje novih modela.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U cilju obezbjeđenja održive profitabilnosti kompanije, rukovodstvo je donijelo kompleks hitnih mjera za poboljšanje poslovanja preduzeća, rekao je predsjednik kompanije Bu Anderson.

Plan podrazumijeva optimizaciju ponude modela, kontrolu i upravljanje zalihama gotovih proizvoda, rad sa kooperantima po sniženim otkupnim cijenama i produženje perioda plaćanja, smanjenje broja menadžera, stručnjaka i službenika za 2.500 ljudi, kao i promjenu broja radnika uglavnom prirodnim napuštanjem radnih mjesta, bez primjene procedure smanjenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *