Zbog krize, jagma za životnim osiguranjem u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Rijetko je koji biznis u finansijskom sektoru „in“ u mjeri u kolikoj su to životna osiguranja. Samo u januaru premija im je rasla 9%, za 658,99 mil. kn, a takav trend traje više od godinu dana. Na kraju 2013. zaračunata bruto premija života dosegnula je 2,54 mlrd kn.

Potraga za sigurnošću

Premda je životno osiguranje ponajprije odraz standarda života i premija mu je puno veća u razvijenim ekonomijama, pa je hrvatskih 500-tinjak kuna po stanovniku godišnje daleko od prosjeka EU koji premašuje 6100 kuna, rast mu je podstaknula – kriza. Tačnije, strah za materijalnu sigurnost, a najposlije za egzistenciju u penziji.

Demografski trendovi i neodrživost penzionog sistema idu u prilog tezi da se sami moramo pobrinuti za veća primanja u starosti, jer će penzije biti (i već jesu) nedovoljne za život, a nakon golemih gubitaka na dionicama i u fondovima, građani koji imaju višak novca, “skreću” ga u sigurnije baze. Štednja zbog niskih kamata gubi privlačnost, a osiguranje ima tu prednost da nakon uplate prve premije jamči isplatu cjelokupne osigurane svote nasljednicima, dogodi li se najgore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Udio osiguranja života u ukupnoj premiji u Hrvatskoj od 24,41% pokazuje znatan potencijal rasta, jer je u razvijenim državama taj prosjek oko 50%. Čak se i tržišna vrijednost životnih osiguranja procjenjuje dijelom proporcionalno tom pokazatelju, što se najbolje vidjelo na solidnoj cijeni koju su postigli vlasnici Basler osiguranja Zagreb prodajući ga Uniqi, upravo zbog visokog udjela života, dok Croatiji osiguranju u privatizaciji baš nije pogodovao udio premije života od samo 13,56%.

Milionski rast

Najjači je igrač u Hrvatskoj Allianz sa 471,38 mil. kn premije na kraju prošle godine. U pet godina, od 2009. premija života povećala mu se za 135 mil. kn, a udio “života” u njegovoj ukupnoj premiji sa 34 na pristojnih 40%, po čemu nije jako daleko od prosjeka u EU. No nije sve u udjelu.

– Društvo može imati 90% udjela premije životnih osiguranja u ukupnom portfelju, što ne znači da mu to automatski diže vrijednost u odnosu na društvo koje ima 10%. Životno osiguranje mora biti kreirano tako da dugoročno bude održivo za osiguravača i klijente – kažu u Allianzu.

U stopu ga prati Croatia Osiguranje s 356,1 mil. kn premije života, a 417,6 miliona na nivou grupe. U januaru im je premija rasla 19%, 40,20 mil. kn u odnosu na isto razdoblje lani. Podsjećaju na važnost sigurnosti u isplati šteta, zbog koje im je 40% ispitanika lani obnovilo polisu.

– Životno osiguranje nije samo štednja i pogrešan je stav kada se upoređuju. Uplatite li danas 400 eura klasičnom štednjom i sutra vam se dogodi najgore, isplata će iznositi oko 400 eura, i to nakon višemjesečne ostavinske rasprave. S klasičnim životnim osiguranjem u slučaju smrti od posljedica nesretnog slučaja isplaćuje se 12.972 eura korisniku već u roku od 14 dana – iznosi računicu Željko Jukić, direktor sektora životnih i ličnih osiguranja u CO-u. (Večernji list)
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *