Cijena nafte iznad 109 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte na međunarodnim tržištima stabilizovale su se u ponedjeljak iznad nivoa od 109 dolara za barel, uz podršku slabog dolara, poremećaja u snadbijevanju i oštre zime u cijeloj Sjevernoj Americi koja podstiče potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje tržišta u petak i iznosila je 109,13 dolara. U SAD-u se barelom trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 100,8 dolara.

Oštra zima u SAD-u podupire potražnju za lož uljem, podižući paralelno i cijene sirove nafte, koje su bilježile uzlazni trend šest sedmica zaredom. Analitičari ipak upozoravaju da je potencijal za dalji rast ograničen zbog postupnog zatvaranja rafinerija radi održavanja.

Dodatnu podršku cijenama nafte pruža i slabiji dolar, zbog čega jača kupovna moć vlasnika ostalih valuta a time i potražnja za naftom.

“Zima u Sjedinjenim Državama i slab dolar zajednički podupiru cijene na tržištu”, zaključuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dolar se danas zadržao na najnižem nivou u šest sedmica prema korpi ključnih svjetskih valuta, pritisnut slabim ekonomskim podacima iz SAD-a. Tako su aktivnosti u američkim fabrikama u januaru zabilježile najveći pad u više od četiri i pol godine, signalizirajući slabi početak godine za privredu. Razlog bi mogle biti niske temperature ali strahuje se i od posustajanja rasta.

Danas su naftna tržišta poduprli i poremećaji u snadbijevanju, uključujući Libiju gdje je proizvodnja zbog protesta i blokada ponovo smanjena na 390 hiljada barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je odvojeno objavila da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u petak iznosila 105,58 dolara, što znači da je bila 31 cent viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *