Grčka se udvara kineskim investitorima iz sektora nekretnina

Dodajte komentar

Grčka želi dobrodošlicu kineskim investitorima kako iz sektora nekretnina, tako i onima iz građevinskog sektora, izjavio je zamjenik ministra za razvoj i konkurentnost Notis Mitarakis, koji boravi u poseti Pekingu.

Kina i Grčka imaju snažne istorijske veze i važno je „utrti put za više investicija, više trgovine, više turizma, više kulturne saradnje između Grčke i Kine.“ 
„Grčka ekonomija će se oporaviti u 2014,“ rekao je Mitarakis i dao i razloge svog optimizma: deficit je manji no što je očekivano, zapošljavanje se stabilizuje, a trgovinski bilans je pozitivan kako u prometu robe, tako i usluga.

Dobra je prilika, istakao je Mitarakis, da kineski investitori uđu na grčko tržište nekretnina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Grčka, prema njegovim riječima, za Kinu predstavlja vrata Evrope, a „njezino članstvo u EU i njezina politička stabilnost jesu komparativne prednosti koje će privući Kineze, kako investitore u nekretnine, tako i građevinske firme.“

Stranci koji nisu građani EU, ukoliko u Grčkoj kupe stambeni objekt u vrijednosti od 250.000 eura ili više, mogu tražiti grčke boravišne vize. Njihova valjanost je pet godina. Nakon pet godina, ukoliko se vlasništvo nad stambenim objektom ne promijeni, viza se može obnoviti, poručio je Mitarakis kineskim investitorima.

Grčka, kako je najavio, osniva investicijski fond, u koji će grčka Vlada uložiti 350 miliona eura, a osnovat će ga zajedno s njemačkim KfW Bankengruppe, Evropskom investicijskom bankom i, kako se nadaju, još nekim firmama i investitorima. Fond bi do kraja 2014. trebao dosegnuti između pola milijarde i milijarde eura, naveo je grčki zvaničnik.

Mitarakis, koji je u Pekingu boravio u četvorodnevnom posjetu, pozvao je Kineze da investiraju u grčki privatni sektor, a naročito u hotelsku industriju, infrastrukturu i energetiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *