Osam tajni Ser Alexa Fergusona za građenje uspjeha

Dodajte komentar

Kada je Aleks Ferguson postao menadžer Mančester junajteda 1986, klub nije osvojio titulu 20 godina. On je proveo šest sezona gradeći tim od nule i osvojio prvu titulu 1993. Do odlaska u penziju 2013, osvojio je 13 titula u ligi i izgradio klub koji sada vrijedi više od 2,3 milijarde eura.

1. Počnite od temelja

Sir Alex je prvo doveo mlađe igrače i napravio mlađani tim koji će moći da se održi godinama, a odbio je veterane koji bi mu donijeli kratkoročni uspjeh.

2. Usudite se da ponovo izgradite svoj tim

Pošto se nije plašio otkaza, donio je odluke zasnovane na mogućem izgledu tima za četiri godine. On smatra da se svaki tim treba osvežiti svake četiri godine.

3. Postavite visoke standarde i držite se istih

Postoji anegdota kako su njegovi visoki standardi postali zarazni: „Nekada sam prvi stizao ujutru. Kasnije, dosta mog osoblja bi već bilo tamo kada bih ja stigao u sedam ujutru. Mislim da su razumjeli zašto sam dolazio ranije, znali su da se posao mora obaviti.“

[widgets_on_pages id=”Baner”]

4. Nikada ne prepuštajte kontrolu

Morate se otarasiti zaposlenog (čitaj – Dejvid Bekam) koji stvara razdor i pokušava da ugrabi dio vaše moći, čak iako je najbolji igrač na svijetu. Ne brinite se da li će vas zaposleni voljeti.

5. Uskladite poruku sa trenutkom

Ne postoji opšte pravilo kada menadžer treba da kritikuje igrače a kada da ih ohrabruje. Kontekst situacije određuje najbolju poruku koju treba poslati timu.

6. Pripremite se za pobjedu

Ovdje je u pitanju preuzimanje rizika. Ako gubite sa 2-1, bolje je ubaciti ofanzivnog igrača i izgubiti sa 3-1 nego igrati konzervativno i izgubiti sa 2-1.

7. Oslonite se na moć posmatranja

Većina ljudi ne razumije u potpunosti značaj posmatranja svakog igrača ponaosob.

8. Nikada ne prestanite sa prilagođavanjem

Promjena se može kontrolisati prihvatanjem iste.

kamatica.come

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *