Vlada nezakonito preuzela 2,4 miliona duga RTCG

Dodajte komentar

Komisija za kontrolu državne pomoći ocijenila je da je državna pomoć od 2,4 miliona eura Radio-televiziji Crne Gore usklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći, iako je Ministarstvo kulture podnijelo prijavu Komisiji nakon što je dalo pomoć RTCG.

„Ministarstvo kulture, kao davalac državne pomoći, podnošenjem prijave nakon realizacije državne pomoći nije ispunilo obaveze iz člana 16 Zakona o kontroli državne pomoći“, navodi se u rješenju koje je potpisao Mitar Bajčeta, predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći, piše Dan.

U članu 16 zakona se navodi da je davalac državne pomoći, u ovom slučaju Ministarstvo kulture, dužan da prije dodjele podnese prijavu Komisiji.

Ministarstvo kulture, na čijem čelu je Branislav Mićunović, prijavu za dodjelu državne pomoći RTCG podnijelo je 29. januara, a pomoć dodijelilo u 2013.godini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pomoć RTCG, odnosno preuzimanje duga javnog servisa bilo je predviđeno Zakonom o budžetu za 2013. godinu. Tada je Ministarstvo finansija obavijestilo odjeljenje za pripremu državne pomoći i zatražilo mišljenje Komisije. Komisija je u martu prošle godine obavijestila Ministarstvo finansija da ss dug od 2,4 miliona može preuzeti jedino u skladu sa uslovima i načinu dodjele državne pomoći, nakon čega je Vlada u avgustu donijela zaključak o preuzimalju duga RTCG. Tim zaključkom, kako se navodi u obrazloženju rješenja, Vlada je zadužila Ministarstvo kulture da zajedno sa menadžmentom RTCG u roku od pola godine pripremi program restrukturiranja, koji će obuhvatiti preuzimanje duga i dostaviti ga Komisiji na ocjenu. Komunikacijom putem elektronske pošte, odjeljenje za pripremu državne pomoći je zajedno sa Ministarstvom kulture pripremilo neophodne dokumentacije i ministarstvo je krajem januara podnijelo prijavu državne pomoći za javni servis.

Od 2,4 miliona eura, na dug prema Evropskoj broudkasting uniji se odnosi 1,1 milion, na poreze i doprinose 900 hiljada, a na dug prema Elektroprivredi i drugim dobavljačima 400 hiljada eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *