Kina ruši rekorde: Tunel od 123 km!

Kina planira izgradnju najdužeg podvodnog tunela u svetu, 36 milijardi dolara vrijedne prečice između dva lučka grada na sjeveru zemlje.

Projekat podrazumijeva ukrcavanje automobila na vozove koji će putovati brzinom od 220 kilometara na čas kroz 123 km dug tunel koji će povezivati Dalijan u provinciji Ljaoning i Jenatai u provinciji Šandung, u regionu podložnom zemljotresima, rekao je za Frans pres jedan od stručnjaka uključenih u projekat.

“Očekuje se da će tunel biti završen u okviru petogodišnjeg plana za period od 2016. do 2020”, rekao je stručnjak za tunele i željeznice u Kineskoj građevinskoj akademiji Vang Mengšu, koji radi na projektu od 2012.

Kineski list Čajna dejli piše da će nacrt mamutskog projekta biti predat Državnom savjetu u aprilu. Vang je poručio da će tunel skratiti putovanje između dva grada, trenutno udaljena 1.400 km kopnenim putem, na 40 minuta. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tunel će premašiti zajedničku dužinu dva najduža takva tunela u svijetu, japanskog Seikan tunela, koji povezuje Honšu i Hokaido i Evrotunela, koji povezuje Britaniju i Francusku.

Kineska saobraćajna infrastruktura rapidno se razvija poslednjih godina, pogotovo mreža brzih željeznica, koja je osnovana tek 2007, ali je brzo postala najveća u svijetu.

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.