Investicioni forum za Balkan 24.02. u Londonu

Dodajte komentar

U Londonu će 24. februara u organizaciji Evrpske banke za obnovu i razvoj (EBRD) biti održan investicioni forum za zapadni Balkan.

Na forumu će učestvovati premijeri zemalja regiona, kao i evropski komesar za proširenje Štefan File.

“Ideja je da čitav ovaj region predstavimo kao investicionu destinaciju. Nadamo se da će ova konferencija, osim što će olakšati dolazak preko potrebnih stranih investicija, poslati veoma snažnu političku poruku o zrelosti i stabilnosti tog regiona”, izjavio je politički savetnik predsednika EBRD-a, Oleg Levitin. 

Među glavnim temama foruma biće integracija tog regiona preko putnih koridora, gasovoda, širenja prerađivačkog sektora i drugih projekata.

Kako je najavio EBRD, na forumu će učestvovati premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Hrvatske Zoran Milanović, Makedonije Nikola Gruevski, Crne Gore Milo đukanović, Srbije Ivica Dačić, kao i kosovski premijer Hašim Tači. 

Na početku sastanka učesnicima će se obratiti File i predsednik EBRD Suma Čakrabarti. Planirana su četiri panela na kojima će se razgovarati o regionalnim projektima u oblasti energetike, saobraćaja, kao i mogućnostima poboljšanja investicione klime.

“Konferencija će pružiti učesnicima jedinstvenu priliku za sveobuhvatnu razmenu stavova radi prevazilaženja jaza između političkih opredeljenja i realnih regionalnih projekata“, navedeno je u saopštenju EBRD.

Za EBRD, pružanje pomoći i promovisanje zemalja zapadnog Balkana je naročito važno kako bi se unaprijedio razvoj tog regiona putem jačanja njegovih potencijala. Ovaj prvi samit svih zemalja zapadnog Balkana u kancelarijama EBRD-a pružiće idealnu priliku poslovnim liderima i međunarodnim kompanijama da nauče više o zemljama tog regiona, i o ulozi koju EBRD ima u njima, navodi se na zvaničnom sajtu te institucije.

Ove države već imaju koristi od Zajedničkog akcionog plana (IFI), u okviru kog se EBRD obavezala da će u periodu 2013-2014. investirati preko 30 milijardi eura u zemlje centralne i jugoistočne Evrope. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *