Ambiciozna Poljska mora da uvede euro

Dodajte komentar

Uvođenje zajedničke evropske valute ostaje cilj Poljske, ali zemlja sada sa nešto manjim entuzijazmom stremi tome, rekao je guverner Nacionalne banke Poljske Marek Belka.

On je u intervjuu Itar tasu, podsjetio da je Poljska „preuzela na sebe obavezu da uvede euro, što je definisano sporazumom o pristupanju Evropskoj uniji, ali nije precizirano kada“.

Belka je dodao da je za uvođenje evra u Poljsku potrebno promijeniti Ustav, za šta je neophodna većina u parlamentu, koje trenutno nema.

Suština evropskih integracija je upravo u zoni eura, istakao je poljski guverner i objasnio, da „onog ko se nalazi izvan nje, jednostavno nemaju u vidu prilikom donošenja odluka, a Poljska je ambiciozna i hoće da ojača svoj uticaj u EU“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U posljednje vrijeme zemlja poput Rumunije najavila je da 2018. želi da bude u eurozoni. Česi, koji su se uvijek sa skepsom odnosili prema euru, sada kažu, da je on njihov cilj. Ako svi okolo uđu u eurozonu, bilo bi sramota ostati napolju, ukazao je poljski guverner.

Poljske vlasti su odlučile da sačekaju naredne parlamentarne izbore 2015. godine i da se nova vlada i skupština pozabave uvođenjem eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *