Najnoviji trendovi u pisanju biografija

Dodajte komentar

Pravila pisanja radnih biografija i CV-jeva se stalno mijenjaju. Danas ćemo vas upoznati sa najnovijim trendovima koji će dominirati u 2013. godini.

1) Brojevi i podaci

 Uključivanje brojeva i podataka u CV je najnoviji trend. Poslodavci vole kvantifikovane podatke, dostignuća i rezultate. Na primjer to su fraze kao: “svakodnevno izvještavanje, ostvaren rast prodaje za 100%, upravljanje timom od šest ljudi”. U pitanju je u stvari prihički momenat, jer pominjanje brojeva i podataka ostavlja jači utisak od pukog opisivanja.

 2) Propratno pismo se ponovo koristi

 U prethodnim godinama slanje propratnog pisma nije bilo toliko važno. Mnogi poslodavci ga nisu ni čitali. Sada se ovaj trend preokrenuo. Dobro napisano pismo može povećati vaše šanse za zapošljenje i dodati lični pečat samoj prijavi. Ono mora biti u potpunosti prilagođeno poziciji i najbolje je ako ga ispišete direktno u mejlu. Nemojte da ga  šaljete u prilogu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

3) Onlajn pristustvo poprima na značaju

Onlajn pristustvo može da deluje negativno i pozitivno na vaše izglede za dobijanje posla. Pre svega, potencijalni poslodavci mogu da potraže sve podatke o vama koje postoje na Internetu, pre nego što donesu zvaničnu odluku o zapošljenju. Stoga vodite računa koje se sve informacije mogu naći ako se ukuca vaše ime i prezime, email adresa i drugi lični podaci.

Ali, ako pametno upravljate svojim onlajn profilima, oni mogu da posluže kao svedočanstvo o vašim veštinama, projektima i dostignućima u karijeri. Ubacite linkove ka svom portfoliu, sajtovima, LinkedIn profilu i ostalim projektima koji mogu da poslodavcu pruže dodatne informacije o vašem znanju i iskustvu.

 4) Lični projekti

 Poslodavci žele da u svom timu imaju osobe sa raznovrsnim iskustvom. Zato nije dovoljno samo iskustvo stečeno na radnom mestu, već veliki značaj imaju i aktivnosti koji se rade u slobodno vreme i sopstvenoj režiji. Tu spada članstvo u raznoraznim organizacijama, dobrovoljni rad, seminari, kursevi i ostali dodatni projekti koji svedoče o kontinuiranom usavršavanju i sticanju novih veština.

5) Kreativnost

U uslovima kada je ponuda poslova na tržištu mala, a potražnja velika najbitnije je istaći se u moru drugih kandidata. Ustaljena pravila i načini ponašanja nam u tome neće mnogo pomoći. Treba odstupiti od postojećih obrazaca i smisliti jedinstven pristup.

http://radniodnos.com/

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *