Južni tok će proraditi krajem 2015.

Dodajte komentar

Prvi krak gasovoda Južni tok proradiće krajem 2015. godine, rekao je predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov u intervjuu agenciji Ria novosti. On je dodao da sporazumi o izgradnji gasovoda, zaključeni sa pojedinim zemljama EU ne mogu da budu poništeni.

Glavna prepreka za normalan rad gasovoda su pravila Trećeg energetskog paketa EU, koji predviđa razdvajanje proizvodnje i distribucije gasa. 

Sada Rusija i EU razmatraju mogućnost da za Južni tok primijene izuzeće od primjene Trećeg energetskog paketa. Zemlje EU (Austrija, Bugarska, Mađarska, Grčka i Slovenija) koje su zaključila ugovor sa Gaspromom o izgradnji gasovoda i tranzit gasa već su dale Evropskoj komisiji ovlašćenje za pregovore o tom pitanju, podsjetio je Čižov.

On je napomenuo da sličan spor sada vode Rusija i EU zbog Sjevernog toka. Očekuje sa da Evropska komisija do 10. marta donese rješenje da li će kopneni dio gasovoda (sistem OPAL) izuzeti od pravila.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izgradnja Južnog toka je počela u decembru 2012. u Anapi. Pored Rusije, radovi su započeti u Bugarskoj i Srbiji. Podvodni dio gasovoda će proći po dnu Crnog mora i povezaće Rusiju sa Bugarskom. Dalje će se gasovod podijeliti na dva kraka – jedna kroz Srbiju, Mađarsku i Austriju, a druga – preko Grčke na jug Italije.

Bugarsko ministarstvo životne sredine i vodnih resursa odobrilo je predlog investicija za izgradnju morskog dijela gasovoda Južni tok, saopštio je danas operater projekta Saut strim transport (South Stream Transport B.V.). Odobrenje ministarstva je dobijeno posle pozitivnog rešenja Vrhovnog stručnog ekološkog savjeta o procjeni uticaja na životnu sredinu morskog dijela gasovoda Južni tok u Bugarskoj.

U dokumentu se opisuje potencijalni uticaj projekta na životnu srdinu i sadrži više od 200 mjera za njenu zaštitu koje kompanija Saut strim transport planira da preduzme kako bi isključila svaki negativna uticaj na životnu srdinu, navedeno je u izvještaju, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *