Samaras: Grčkoj ne treba novi program pomoći

Dodajte komentar

“Ne treba nam treći plan pomoći”, rekao je grčki premijer Antonis Samaras u intervjuu za njemački dnevnik Bild, “Postići ćemo naš cilj sa sadašnjim planom pomoći i to funkcioniše”.

Grčka je prva evropska zemlja koja je 2010. dobila finansijsku pomoć trojke EU-a, ECB-a i MMF-a, koji su joj odobrili dva programa zajmova u ukupnom iznosu od 240 milijardi eura kako bi izbjegla stečaj, a zauzvrat mora sprovesti drastične mjere štednje koje teško pogađaju njene građane.

Njemački nedjeljnik Der Spiegel objavio je nedavno da se razmatra mogućnost trećeg plana pomoći za Grčku vrijednog između 10 i 20 milijardi eura. Spominje se takođe mogućnost produženja dospijeća svih zajmova odobrenih u sklopu programa pomoći s 30 na 50 godina i smanjenja kamata za dio dugova (80 milijardi eura iz 2010.) za pola posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Suočena sa sve nezadovoljnijim biračima zbog stroge štednje, grčka vlada opet ponavlja da joj nova pomoć ne treba. Atina kategorički odbacuje mogućnost novih mjera štednje, ali traži ublažavanje duga, koji iznosi 175,5 posto BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *