Rekordna potrošnja i proizvodnja zlata u Kini

Dodajte komentar

Kina je lani proizvodnju i potrošnju zlata podigla na rekordni nivo te je tako učvrstila poziciju najvećeg svjetskog proizvođača, ali i oportunističkog kupca plemenitog metala, piše Wall Street Journal.

Naime, Kina je rekordnu količinu zlata otkupila zbog njegove niske cijene na globalnom tržištu. Krajem prošle godine cijena plemenitog metala pala je 28 posto, na 1205,99 dolara za uncu, što je najniži nivo od septembra 2010.

Kinezi su u 2013. kupili 1176,4 tone zlata, odnosno 42 posto više nego prethodne godine, objavila je kineska granska udruga za zlato. To je, navodi se u saopštenju, prvi put da je godišnji otkup zlata premašio hiljadu tona.

Na kineskom tržištu zlato se najviše traži za izradu nakita. Lani je potrošnja zlata za izradu nakita porasla 43 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 716,5 tona.

S druge strane, potrošnja zlatnih poluga – što se smatra čistim investiranjem – porasla je 57 posto, na 375,7 tona, navodi udruga te dodaje kako to ukazuje na veliku promjenu kineskih navika. Čini se, naime, da su Kinezi prihvatili zlato kao investiciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ulagači su lani prodavali zlato uglavnom podstaknuti brigom da će američka centralna banka smanjiti monetarne podsticaje privredi. Ni niska inflacija nije opravdavala ulaganje u zlato, koje se smatra zaštitom od inflatornih rizika.

Analitičari očekuju da će kineska potražnja za zlatom, zahvaljujući niskim cijenama na svjetskom tržištu, nastaviti rasti i u ovoj godini. Zlato i američki dolar uglavnom su u inverznom odnosu, a očekuje se da će dolar ove godine rasti, što znači da će cijena zlata padati.

Kina je lani i izvezla rekordnu količinu zlata, uz porast proizvodnje za 6,2 posto, na 428,16 tona, navodi granska udruga. Inače, u posljednjih sedam godina Kina je najveći svjetski proizvođač.

Analitičari očekuju da će podaci pokazati da je Kina na ljestvici najvećih svjetskih potrošača zlata pretekla Indiju, koja je u 2012. potrošila 864,2 tone zlata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *